Jaká je rychlost sokola stěhovavého

Sokol stěhovavý pták

Doména: Království: Podkrále: Bez hodnocení: Bez hodnocení: Typ: Podtyp: Infratype: Nadtřída: Třída: Podtřída: Infraclass: Řád: Rodina: Rod: Druh: Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý je nejběžnějším druhem dravých ptáků. Jde o velikost společné vrány. Zástupce rodiny sokolů je právem považován za nejrychlejšího tvora žijícího na planetě. Vynikající lovci s vynikajícím zrakem a bleskurychlou reakcí nenechávají svou kořist žádnou šanci na záchranu.

Blízcí příbuzní zahrnují sokoly Gyrfalcon, Laggar, Saker Falcon, středomořské a mexické. Často jsou tito ptáci spojeni do jedné skupiny. Ornitologové se domnívají, že k evoluční divergenci těchto druhů od ostatních došlo během miocénu nebo pliocénu, asi před 5–8 miliony let.

Středem divergence byla s největší pravděpodobností západní Eurasie nebo Afrika, protože skupina zahrnuje druhy ze starého i nového světa. Vzhledem k hybridizaci mezi druhy je vědecký výzkum v této skupině obtížný. Například v podmínkách domácího chovu je populární křížení sokola stěhovavého se sokoly středomořskými.

rychlost, sokola, stěhovavého

Na světě existuje asi 17 poddruhů predátorů, vytvořených v souvislosti s územním umístěním:

Zajímavý fakt: Od starověku se sokol stěhovavý používá pro sokolnictví. Při vykopávkách v Asýrii byl nalezen basreliéf z doby kolem roku 700 př. N.l., kdy jeden z lovců vypustil ptáka a druhý jej chytil. Ptáci používali k lovu mongolští nomádi, Peršané, čínští císaři.

Lov sokola stěhovavého. Video (00:02:03)

Sokol stěhovavý (viz foto) je jedním z nejšikovnějších lovců ptáků. Z tohoto důvodu ho sokolníci dlouho pronásledovali, který zdevastoval hnízda sokola stěhovavého. V důsledku toho se počet jeho obyvatel prudce snížil.

místo. Holubice

Holuby jsou úžasní letci s neuvěřitelnou pamětí. Kvůli této kvalitě byly pro zasílání korespondence vždy použity poštovní holuby. Byly zvláště známé během druhé světové války. Rychlost letu poštovního holuba je 85-100 km / h. Mohou být v letu asi 16 hodin. bez odpočinku! Památníky byly v mnoha zemích postaveny poštovnímu holubovi.

Reprodukce a délka života sokola stěhovavého

Obvykle, zvyklí na život osamoceně, během období páření a hnízdění tvoří sokoli stěhovaví páry. Jsou to monogamní ptáci, kteří si uchovali své připoutání až do smrti. A manželství sokola stěhovavého se uzavírá v doslovném smyslu v nebi, tedy za letu. Když muž ve vzduchu předvádí akrobatické postavy, přenáší svou kořist za pochodu na svou vyvolenou, to je podstata rituálu.

líhnutí sokola stěhovavého

Manželské páry sokola stěhovavého zabírají určité oblasti a ostražitě je chrání. Odtamtud odvádějí své příbuzné i ostatní ptáky, někdy bojují za svá práva i s velkými ptáky: vranami a orly. Území obsazená sokoly stěhovavými pro stavbu hnízd a výchovu potomků jsou velmi rozsáhlá a dosahují rozlohy, v některých případech až 10 metrů čtverečních. km.

rychlost, sokola, stěhovavého

Ale na druhou stranu je zvědavé, že ptáci, kteří jsou za normálních podmínek žádoucí kořistí sokola stěhovavého: husy, labutě a husy, se v blízkosti svých hnízdišť cítí chráněné a bezpečné, protože stejně jako všichni ptáci od sokolů sokoli nemají na svém území lovecké návyky. A další operení dravci také nepředstavují nebezpečí pro své potenciální oběti, protože ostražití stráže odhánějí jejich konkurenty.

READ  Morče jí špatně a je líné

Skvělí létající mistři, sokol stěhovavý nejsou v žádném případě talentovanými staviteli hnízd. Vyzdobují své budovy pomocí několika větviček a pokrývají je peřím. Proto si sokoly stěhovaví často oblíbili hnízda šikovnějších ptáků, například havranů, kteří bez okolků vyhnali z domu problémové majitele.

Sokoli stěhovaví dávají přednost vyvýšeninám pro uzemňovací místa, která se používají nejen pro skály, ale také pro výškové budovy postavené lidmi. A pokud jste si již vybrali místo, pak tam mohou zůstat nejen mnoho let a celý život, ale také je předávat svým potomkům.

Tito opatrní ptáci mají také náhradní hnízdiště, která se často nacházejí v plochých oblastech. A dokonce to mohou být jednoduché úkryty. Například malé prohlubně v zemi.

Na fotografii kuřata a vajíčka sokola stěhovavého v hnízdě

Na konci jara sokol stěhovavý obvykle ležel ve svých hnízdech a poté inkuboval dalších pět týdnů asi tři vejce, která mají jasnou kaštanovou barvu.

Pigeon vs Peregrine Falcon | Animals: The Inside Story | BBC

Nadýchaná mláďata se brzy vylíhla a schoulila se ke své matce. A otec poskytuje jídlo pro celou rodinu. Chrání také před nepřáteli, kteří představují velké nebezpečí pro kuřata.

Mohou to být jak velcí ptáci, tak suchozemští predátoři. U malých mláďat roztrhají rodiče jídlo na malé kousky, což jsou masová vlákna, zvykající si mláďata na kořist dravých ptáků.

O měsíc později jsou nově vyrobené sokoly stěhovavé pokryty peřím a snaží se létat a brzy se začnou učit lovecké triky. Dále vstupují jako obvykle do samostatného života. A ve věku dvou nebo tří let si již vytvářejí vlastní páry. Sokoli stěhovaví žijí asi čtvrt století.

Specifičnost útoku

Poté, co si všiml kořisti, sokol stěhovavý vzlétne velmi rychle a vysoko. Potom sklopí křídla a prudce sestupuje dolů téměř v pravém úhlu. Snaží se dotknout oběti tlapami. Z úderu může hlava odletět nebo se může roztrhnout žaludek kořisti. Pokud není dostatečně silný, pak sokol stěhovavý dokončí oběť a kousne krk. S kořistí se zvedne na pódium, kde ji sní. Na rozdíl od jiných predátorů sokol stěhovavý zanechává celou hlavu, křídla a v některých případech i nohy oběti.

READ  Jak udělat ostrov pro želvu červenou

Externí funkce

Sokol stěhovavý je považován za velkého. Jeho tělo je dlouhé 34–50 cm, rozpětí křídel dosahuje 80–120 cm. Ženy jsou navenek větší než muži. Váží přibližně 910-1500 gramů. Muži jsou asi o třetinu menší. Jejich váha. 440-750 gramů. Sexuální dimorfismus není vyjádřen barvou. F. p je považován za výjimku. madens (vzácný poddruh), ve kterém se ženy i muži podobají. Obecně je postava ptáků poměrně silná, což je typické pro aktivní dravce. Mají široké hrudníky s vypoulenými a tvrdými svaly, silné prsty, jejichž nehty jsou ostře ohnuté. Zobák je krátký, srpkovitě ohnutý. U dospělých jsou na horní části těla fuzzy příčné tmavé pruhy. Konce křídel sokola stěhovavého jsou černé. Břicho je obvykle lehké. V závislosti na oblasti to může být narůžovělé, šedobílé, buffy nebo načervenalé s černými a tenkými nahnědlými příčnými pruhy. Jsou také přítomny na undertailu a bocích. Pruhy na hrudi jsou ve formě kapek. Ocas je úzký a dlouhý, na konci zaoblený. Hlava v horní části a oblast peří mezi úhlem zobáku a hrdlem jsou černé. A spodní část a samotné hrdlo. světlo. načervenalé nebo bílé. Oči sokola stěhovavého jsou vypouklé a velké, tmavě hnědé. Obklopuje je prsten holé kůže. Nohy a zobák jsou černé, voskové. žlutá. Na konci zobáku jsou zuby. S nimi kousne sokol stěhovavý do krku své kořisti. Vnitřní prst je kratší než vnější a střední. delší než tarsus. Mladí jedinci se vyznačují méně kontrastním opeřením. Horní část jejich těla je hnědá s břidlicovými okraji přikrývek a horní. lehčí. Voskovitsa má modrošedý odstín. Ptačí nohy žluté.

rychlost, sokola, stěhovavého

Lov

Sokol stěhovavý. zvíře, které plánuje na obloze nebo sedí na bidýlku při hledání oběti. Když najde oběť, zvedne se nad ni a ponoří se dolů. Let sokola stěhovavého je tak rychlý, že se kořist nestihla schovat. Když oběť předjíždí, tangenciálně ji udeří složenými tlapami přitlačenými k tělu. Pták sokol stěhovavý udeří svou kořist drápy tak silně, že z ní může spadnout i hlava velké zvěře. Predátor loví zpravidla špačce, kachny, holuby. Jeho oběťmi jsou zejména středně velcí ptáci vodních nebo polovodních druhů. Jeho kořistí jsou zřídka malí savci.

Sokol stěhovavý: popis a fotografie

Sokol stěhovavý je běžný na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy. Je to asi jako vrána s kapucí, ale existují i ​​docela velcí jedinci. Uvažujme dále, čím je tento opeřený zástupce fauny známý.

Životní styl

Je převážně sedavý. Někdy se v chladném počasí pohybují na krátkou vzdálenost. Muži, kteří co nejvíce dosáhli dospělosti, se snaží zůstat po celý rok v blízkosti hnízdního území. V subarktickém a arktickém podnebí sokol stěhovavý provádí sezónní migrace na značné vzdálenosti. Podle pozorování ornitologů se jedinci hnízdící v Grónsku mohou v zimě dostat na jižní území jihoamerického kontinentu. V Rusku sokol stěhovavý nehnízdí pouze na stepních územích západní Sibiře a oblasti Volhy. Naleznete jej tam během sezónní migrace.

READ  Kolik let můžete koťata koupat?

Hlasování

Křik sokola stěhovavého je různorodý. Aby přilákal pozornost a komunikoval, vydává náhlé zvuky „keeek-keeek-keeek“ nebo „kyak-kyak-kyak“. Při úzkosti jsou vokalizace drsné a rychlé. Vydává zvuky „kra-kra-kra“. Během páření mohou samice a samci komunikovat hlasitým dvouslabičným výkřikem „čipu AI“. Zbytek času obvykle mlčí.

Plocha

Sokol stěhovavý se zpravidla snaží vybírat místa, která jsou lidem nepřístupná. Preferuje pobyt na skalnatých březích různých vodních ploch (vnějších i vnitřních). Největší počet ptáků je pozorován v horách, v údolích řek. V těchto místech jsou podmínky pro hnízdění nejoptimálnější. V horách se sokol stěhovavý obvykle usazuje na skalách. V zalesněné oblasti se nachází podél říčních útesů, ve velkých mechových bažinách nebo na vrcholcích stromů, kde zaujímá stará hnízda jiných ptáků. Bez ohledu na to, jaké území si sokol stěhovavý vybere, v blízkosti je vždy mokřadní oblast. Současně jeho plocha není menší než 10 metrů čtverečních. m. Sapsan se snaží nehnízdit v oblastech temného souvislého lesa, stejně jako ve velkých oblastech bez stromů. Někdy (zřídka v posledních letech) si jako své stanoviště vybírá osady, včetně velkých. Bylo například zjištěno, že sokol stěhovavý se každoročně od roku 1927 do roku 1941 usadil na ostrově Losiny a poté v roce 1963. V mezích města vyrábí hnízda na střechách výškových budov, kostelů a dalších staveb. Pro rok 2008 bylo zjištěno, že jediný pár ptáků hnízdí v hlavní budově Moskevské státní univerzity.

Napájecí funkce

Sokol stěhovavý jí pouze malé a střední ptáky: vrabce, kachny, špačky, kosy a další. Obecně pro něj není charakteristická vazba na určité druhy. Jeho strava se liší v závislosti na dostupnosti, která je charakteristická pro konkrétní oblast. Jeho kořistí se kromě ptáků stávají například drobní savci, například zajíci a veverky a netopýři. Živí se také hmyzem a obojživelníky. Tundra (sibiřský) sokol stěhovavý pravidelně loví hraboše, sysle a lemmings. V některých případech tvoří až třetinu jeho stravy. Sokol stěhovavý je nejaktivnější ráno a večer. Kořist je převážně zajata při pohybu. Zároveň ptáci často loví ve dvojicích a postupně sestupují k oběti.