Černý havran pták jak dlouho

Kolik let žijí ptáci?

Nelze přesně říci, kolik let ptáci žijí. Zdá se, že příroda pro ně hodně změřila, ale také staví ptáky do takových podmínek, kdy během prudkého boje o existenci dosáhnou maximálního věku pouze někteří jedinci. Je třeba předem říci, že v biologii existuje následující vzorec: ti ptáci, kteří jsou velcí, mají nízkou plodnost a vyvíjejí se pomaleji, žijí nejdéle.

Kolik let žijí ptáci v zajetí?

Očekávaná délka života ptáků v jejich přirozeném prostředí a v zajetí se značně liší. V zajetí jsou skutečně minimalizovány všechny nepříznivé podmínky (špatné počasí, útoky predátorů, nedostatek potravy, nemoci). Například malí zástupci rodiny pěvců v umělém prostředí žijí až 10 let v přírodě. maximálně 2 roky. Je známo, že vrány žijí ve volné přírodě po dobu 10–12 let, což je docela dobrý ukazatel, ale v zajetí se někteří jedinci dožívají až 75 let. Dokonce i domácí kuřata ve výjimečných případech žijí 18-20 let.

Podle světových zoologických zahrad mají různé druhy ptáků v zajetí následující délku života:

  • orel. 54 let,
    černý, havran, pták, dlouho
  • Zlatý orel. 45 let,
  • sup bělohlavý. 37 let,
  • jeřáb je šedý. 42 let,
  • labuť. 23 let starý,
  • pelikán. 50 let,
  • volavka. 31 let,
  • Kanadská husa. 32 let,
  • holubice. 28 let,
  • pštros rhea. 38 let,
  • sova. 53 let,
  • skřivan. 22 let starý,
  • kos. 20 let.

Život ptáků. Maximum

Teoreticky mají ptáci následující délku života: vlaštovky. 9 let, špačci. 19 let, rybáci arktičtí. 27 let, dekorativní holuby. 35 let, pštrosi. 50 let, zlatí orli. 80 let. Navzdory tomu však špačci nežijí déle než dva roky; známí havrani se dožívají v průměru 2,5 roku, i když teoreticky by se mohli dožít 8 let. Guillemots. maximální délka života je v průměru 14 let. 4,5 roku. Šedé volavky mohou žít více než 15 let, ale ve skutečnosti jen 2,5 roku. Pintail kachna opravdu nedožije druhého roku života, i když mohla žít 17 let. Lejsek černohlavý by mohl žít 7 let, ale v průměru nežije déle než 2 roky.

Kolik let žijí ptáci v přírodě?

Některé údaje o délce života ptáků byly získány z volné přírody vyzváněním. To znamená, že jednotlivci byli prstenováni v různých věkových skupinách a poté viděni v přírodě, což umožnilo přibližně určit, kolik let tito ptáci žili.

  • Sandpiper. 15 let,
  • polární rybák. 13 let,
  • čáp. 10 let,
  • volavka. 19 let,
  • kajka. 11 let,
  • polní harrier. 12 let,
  • papírový drak. 14 let starý,
  • červenka. 9,5 roku,
  • rychlý. 8 let,
  • muchomůrka je šedá. 11 let,
  • jezero racek. 15 let,
  • cvok. 18 let,
  • špaček růžový. 10 let,
  • kachna 19 let,
  • šedá vrána. 11,5 roku,
  • Pěnice je drozd. 7 let,
  • divoká kachna. 19 let.

Jak vidíte, navzdory vážným adaptacím na drsné podmínky existence v přírodě, jako jsou lety do teplých oblastí, mají ptáci krátkou životnost. Člověk provádí své vlastní, někdy nevratné úpravy svého přirozeného prostředí. Po tisíciletí vytváříme svět, který splní všechny naše rozmary. Ale splní to potřeby ptáků? Ne každý se ptá na tuto otázku.

Dále se podívejte na video o mluvícím havranovi, který je v zajetí už 22 let. Ve věku 1 se naučil napodobovat lidský hlas. Doufejme, že havran bude žít ještě mnoho dalších let.

Kolik vran žije?

Abyste mohli odpovědět na délku života vran, měli byste o nich zjistit pravdivější informace.

Nejprve je třeba poznamenat, že existují dvě kategorie těchto ptáků:

  • vrány;
  • havrani.

Havrany lze chovat v zajetí a samostatně žít ve volné přírodě. Ptáci, kteří se narodili zdarma, se od rodičů naučí vše, co potřebují, a až přijde čas, zahájí samostatný život.

Kolik nebezpečí připravuje svět kolem pernatých obyvatel? Především jsou to predátoři, nemoci, hlad a zima. Životnost ptáků bude záviset na stanovišti a dalších faktorech a podmínkách.

Pud sebezáchovy posouvá kvákající jedince blíže k lidem a jejich osadám.

Podle statistik je jasné, že zloděj může žít v zajetí asi 30 let. Ve volné přírodě je životnost snížena na polovinu. Oficiálně zaznamenaná životnost vrány je 59 let.

Kolik let může žít vrana a havran

Existuje názor na dlouhověkost vran. Někdy se nazývají i tříciferná čísla, která jsou fantastická pro lidské vědomí. Je pravda, že vrany žijí 300 let? A kolik let žije vrana? Zkusme zjistit, kde je pravda a kde fikce.

Spěcháme rozrušit milovníky těchto běžných ptáků, že nežijí tak dlouho.

Popis ptáka

Vrána patří do řádu pěvců, rodu havranů, čeledi corvid.

Z jejich týmu jsou největší. Muži jsou vždy větší než ženy. Mužský zástupce váží 650-800 gramů a ženy sotva dosahují 550 gramů. Délka těla ptáka je 45-55 cm. Pokud by to nebylo pro velké přidání těla, lze si všimnout velké vnější podobnosti mezi havrany a havrani.

Ptáci mají velký a silný kuželovitý zobák a velmi ostrý. Ocas je středně velký, klínovitého tvaru. Opeřené nohy jsou poměrně dlouhé, ale tenké, se čtyřmi prsty.

Peří tohoto druhu ptáků je šedé nebo černé. Na základně peří světlého tónu (šedá, bílá).

Havraní hlas je obtížné zaměnit s ostatními kvůli jeho specifičnosti. Crowova kavka je hrubá, hrdelná a chraplavá.

Charakteristické rysy havranů od havranů

Havrani mají charakteristické rozdíly od svých „bratrů“ v naturáliích. Pírko černé se třpytí pod paprsky slunce a vytváří nazelenalý nebo modrý odstín. Havrani žijí v přírodních podmínkách a v zajetí. Je známý případ, kdy černý pták žil 70 let ve „vězení“. Přirozené prostředí neposkytuje ideální podmínky pro život a je navrženo tak, aby zdokonalovalo pud sebezáchovy. Maximální délka života vran v přírodě byla 40 let, ale ptáci se nejčastěji nedožijí až 20 let.

Pokud tyto ptáky charakterizujeme, získáme následující obrázek. Ptáci se vyznačují svým zvláštním charakterem. Mohou být dokonce nazýváni pyšnými, svéhlavými a dokonce záhadnými.

Obyčejné vrány mají tendenci žít v blízkosti lidí, kde mohou snadno získat jídlo pro sebe. Havrani jsou obecně považováni za větší a mají hlasitější hlas. Obyčejní zástupci černošedého bratrstva nepohrdnou tím, že si z nepozorných kolemjdoucích odnesou věci z tašky. Jakmile se člověk odpočívající v parku schová za noviny, batoh vedle něj přiláká drzého ptáka.

Havrani se raději vyhýbají lidem. Ornitologové také zajišťují, že tito ptáci, kteří vytvářejí páry, si navzájem zachovávají loajalitu o nic horší než labutě.

Pokud si hejno vran pro sebe vybralo určitou oblast v parku, ochrání ji před cizími lidmi. Zvláště tito velcí ptáci budou nepřátelští se svými zlodějskými bratry.

Vzhledem k jejich velkému zobáku a velikosti těla není pro vrany těžké vrhnout se na obydlí ptáků jiných lidí a ničit hnízda. Lze je nazvat mrchožrouti bez špetky svědomí, kteří často vykuchávají zdechliny mrtvých zvířat.

READ  Jak dlouho může ryba žít bez jídla

Vědci si všímají vynalézavosti tohoto druhu ptáků. Existuje předpoklad, že díky jejich inteligenci jsou pyšní a žijí dvakrát tak dlouho od hloupých zlodějů.

Tento pták je doprovázen mystickými příběhy. Kromě toho mohou černí ptáci často najít mezi kouzelníky a kouzelníky jako oblíbené. Je běžné, že mystický pták napodobuje určité hlasy zvířat, včetně psů, koček a některých ptáků.

Navzdory skutečnosti, že tito ptáci patří do stejné rodiny korvidů, mají takové rozdíly.

Raven Popisy:

  • Délka těla 60-65 cm;
  • Hmotnost 1,5 kg;
  • u dospělých je v oblasti strumy dlouhé peří, které má štětiny;
  • za letu má ocas klínovitý tvar;
  • peří, zobák a nohy jsou černé;
  • dávají přednost samotě a osamělosti.

Havran preferuje lov, pro který se může na chvíli dokonce připojit k příbuzným. Obecně se jedná o osamělého ptáka.

Popis vrány:

  • délka těla 50–52 cm;
  • hmotnost 550-700 kg;
  • tvar ocasu za letu je zaoblený;
  • barva peří šedo-černá nebo černá;
  • raději žijí v hejnech blízko lidí.

Vrány žijí ve většině zemí světa, kde vedou sedavý životní styl ve venkovských nebo městských oblastech poblíž lidských sídel.

Ty i další ptáci z čeledi corvid se neliší v gastronomických chutích. Tito ptáci jsou všežraví a mohou absorbovat téměř vše (hmyz, plýtvání potravinami, zdechliny, malé hlodavce, zeleninu, rostliny, bobule, červy atd.).

Po přečtení tohoto článku už čtenář nebude mít otázku. jak staré žijí vrány? Nyní mohou děti také s jistotou odpovědět na očekávanou délku života těchto ptáků.

Kolik let žijí vrány?

V přírodě žijí vrány až 15-20 let, kavka až 7,3 let. V zajetí dosahuje průměrná délka života 40–70 let.

Co jedí vrány?

Havrani jsou všežraví ptáci a jejich strava je velmi rozmanitá. Jedí téměř cokoli, včetně jiných ptáků, měkkýšů, krabů, žížal, malých savců a obojživelníků až po zajíce a žáby. Jedí mršinu, ořechy, ovoce, vejce, semena obilovin, jehličnany, polní trávy (pohanka ptačí, svlačec polní). Rybí vrány vyzvedávají ryby, kraby a krevety, které rybáři z pobřeží odhodili nebo ztratili. Největší druhy rodu většinou jedí mršinu, často zabíjejí zraněná zvířata, mohou dokonce zabíjet slabá jehňata.

Vrána novozélandská loví zpod kůry larev brouků pomocí větve stromu, která byla předtím useknuta a očištěna od přebytečné kůry. Nástroj nejen používá, ale také jej transformuje. Mnoho ptáků se živí larvami hmyzu ze zadní části skotu.

Vrána s kapucí má ve zvyku ukládat přebytečné jídlo do rezervy. Schovává je v květináčích, ve vodních trubkách, ve volné zemi pod keři.

Věži jsou hlavně hmyzožraví ptáci. Jedí také zeleninové jídlo.

Hybridy ptáků Raven

Mnoho taxonomů připisuje šedé a černé vrány stejnému druhu, ale různým geografickým rasám nebo poddruhům. Vznik životaschopných hybridů také svědčí ve prospěch jejich blízkého vztahu. Vědci později našli rozdíly mezi nimi v sadě genů ve složení jednoho chromozomu, takže některé klasifikace definují tyto ptáky jako 2 různé druhy.

Ptáci, kteří se narodili při křížení těchto odrůd vran, se neliší v délce života od svých rodičů, ale obecně je jejich životaschopnost poněkud snížena. Jejich barvě dominuje černá, šedé peří tvoří límec různých konfigurací a velikostí nebo šedý hřbet s černými pruhy. Břicho je často šedé.

Vrany a havrani mají také potomky, ale jejich hybridy nejsou schopné reprodukce. Jsou tmavě šedé barvy s černou hlavou, křídly a ocasem.

Vraní hnízda na stromech. Autor

Druhy havranů, jména a fotografie

Níže je uveden popis několika druhů ptáků z rodu Corvus.

  • Corvus corone (Linnaeus, 1758). vrána černá

Je to černý pták s kovovým a fialovým leskem na horní části těla. Délka těla dospělých žen je 50-54 cm, mužů. 54,5-56,5 cm. Rozpětí křídel je 97-105 cm, délka křídel je 31-37,5 cm, hmotnost je 600-690 g. Černá vrána je často zaměňována s věží. Vraní zobák je tlustší, ale krátký a nosní dírky jsou pokryty peřím. A křičí hlasitěji než věž, jasně vyslovuje zvuk „r“.

Černá vrána žije ve střední a západní Evropě, ve východní a střední Asii, v severní Africe a v Severní Americe. nachází se většinou na východní Sibiři a na Dálném východě. Usazuje se na okraji lesa, v parcích a zahradách, v houštinách říčních údolí, v hájích, méně často na svazích pobřežních útesů a na skalách.

  • Corvus corone cornix, Corvus cornix (Linnaeus, 1758). Sarayavorona

Jedná se o poddruh černé, ačkoli některé klasifikace ji odlišují jako nezávislý druh. Je to popelavě šedý pták s černým peřím na ocasu, hlavě (kapuce), hrdle, goitře (přední straně košile) a křídlech. Na ocasu a křídlech pírko s kovovým leskem. Zobák a nohy ptáka jsou černé. Mladiství se vyznačují přítomností nahnědlého odstínu v šedém zbarvení a obecnou měkkostí peří.

Ocas je zaoblený, za letu se otevírá jako vějíř. Délka křídla 30,5-34 cm, rozpětí asi 1 m, tělo bez ocasu 48-52 cm dlouhé, ocas 17,5-18,5 cm, průměrná hmotnost 510 g. Zobák dlouhý 4-5 cm je mírně zakřivený podél skejt. U dospělých ptáků jsou oči tmavě hnědé, u mladistvých matně modravé. Vrána letí pomalu a tvrdě, rychlostí 50 km / h. Ptačí hlas je dobře rozeznatelný. je to hlasitý „kraa“ nebo „carr“.

Vrána s kapucí žije v západní a střední Asii, v severní, východní a západní Evropě (Irsko, Skotsko, Skandinávie, Polsko, Maďarsko, Německo, Itálie, Velká Británie, Dánsko). žije v evropské části všude, kromě tundry, a na západní Sibiři až k Bajkalskému jezeru. Vede sedavý a nomádský životní styl. Severní druhy migrují na zimu na jih. Obývá údolí řek, předměstí lesů různých typů, lidská sídla. V zimě se usazuje ve vesnicích a městech.

  • Corvus corax (Linnaeus, 1758). vrána nebo havran obecný

Zcela černý havran, s modravým nebo lilacovým kovovým leskem na horní straně těla a nazelenalým na spodní straně. Pták s mohutným zobákem a prodlouženým peřím na krku. „vousy“. Toto je největší zástupce rodu, jeho hmotnost dosahuje 1-1,6 kg, délka těla se pohybuje od 60 do 70 cm, rozpětí křídel 120-150 cm. Oči jsou tmavě hnědé. Od černé vrány se liší mohutným zobákem, hustou postavou a sedavým životním stylem.

Havran žije na kontinentech Eurasie a Severní Ameriky, žije v severní Africe, Grónsku, na Islandu. Je snazší pojmenovat regiony a části kontinentů severní polokoule, kde nežije: v Taimyr, Yamal, na ostrovech v Severním ledovém oceánu, v pouštích Kazachstánu a Střední Asie, ve středovýchodních a východních státech USA, v západní a střední Evropě vzácné.

V blízkosti severních hranic jejich rozšíření se vrany hnízdí na skalních římsech, obvykle na útesech podél břehů řek nebo moře, v kaňonech malých potoků a v plochých oblastech. na křovinách a stromech.

Tito ptáci se živí hlodavci, pronásledují mladé a oslabené zajíce, pustoší ptačí hnízda, loví v mělkých vodních útvarech a pokukují po různých bobulích. Ale upřednostňují se padlí.

  • Corvus tristis Lesson Garnot, 1827. havran kapucí

To se liší od černé vrány a obří vrány v relativně dlouhém ocasním peří a krátkých nohách. Velikost je srovnatelná s černou vránou. Mezi černým peřím dospělého ptáka lze nalézt bílé skvrny na ocasu a křídlech. Mladí jedinci mají šedé tělo, růžový zobák a nohy.

Stanoviště vrány s kapucí je Nová Guinea a malé blízké ostrovy. Zabírá lesy všech typů, stoupá po horách až do 1350 m nad mořem.

Převzato z webu: www.enciclopedino.it, CC BY-SA 3.0

  • Corvus frugilegus Linnaeus, 1758. věž

Pták s černým lesklým peřím. U kořene zobáku dospělých je skvrna lehké kůže bez peří. Na rozdíl od vran jsou věže štíhlejší, mají špičatá dlouhá křídla a ostrý zobák, oči jsou tmavě hnědé a nohy černé. Délka křídla věže 28-34 cm, rozpětí 80-100 cm, délka zobáku 5,4-6,3 cm, délka těla 45-47 cm, hmotnost 300-500 g. Věži jsou všežraví, ale většinou se živí červy, hmyzem a jejich larvy.

READ  Jak dlouho trvá, než kočka porodí po dopravní zácpě?

Věž obecná je rozšířená v Evropě, s výjimkou Dálného severu, kde také někdy letí. Nachází se na jihu Sibiře a na Dálném východě Ruska, ve Střední Asii a na severu Egypta. V severních oblastech je to stěhovavý pták; zimuje ve Velké Británii, jižní Evropě, na Kavkaze a v malé, střední, východní a jihovýchodní Asii. V jižních oblastech jeho rozsahu je věž sedavá. Obývá předměstí listnatých a smíšených lesů, lesních pásů, hájů poblíž lidského obydlí, v horách se vyskytuje až do nadmořské výšky 1600 m.

  • Corvus typicus (Bonaparte, 1853). havran sulaweský

Délka těla je 35-40 cm, váha 175 g. Ocas ptáka je krátký, zobák je tenký, peří je černobílé. Spodní strana těla a prsten na krku jsou bílé, zbytek těla, nohy a zobák jsou černé.

Tento druh je endemický na ostrovech Sulawesi, Muna a Butung ze souostroví Sunda. Havran žije ve vysokohorských tropických lesích až do 1600 m nad mořem, v nížinách a kopcích.

  • Corvus caurinus (Baird, 1858)

Nejmenší havran s délkou těla 33 až 41 cm, s relativně krátkými nohami a tenkým zobákem. Peří ptáka je černé s kovovým leskem, zobák a nohy jsou černé. Druh se liší od americké vrány (Corvus brachyrhynchos) pouze velikostí, takže mezi ptáky může rozlišovat pouze odborník.

Žije na severozápadě Severní Ameriky, Kanady a USA. Žije na pobřeží Aljašky, státu Washington ve Spojených státech a Britské Kolumbie v Kanadě. Obývá nedaleké ostrovy. Živí se hmyzem, jeho larvami a rostlinami, jako jsou fíky.

  • Corvus ossifragus Wilson, 1812. havran rybí

Navenek to stěží odlišujeme od amerického havrana, kromě podlouhlého peří krku a stehen nebo měkčího a hedvábného peří. Pravda je trochu menší. Délka těla je 36-41 cm. Horní strana s modrozeleným leskem, spodní strana se zelenějším kovovým odstínem. Tmavě hnědé oči.

Vyskytuje se na východě a na jihu Spojených států, usazuje se na oceánech, na březích řek, jezer, močálů.

Rybí vrána je všežravá, ale dává přednost krabům, krevetám, rybám, vejcům a kuřatům, ořechům a obilím, zbytkům lidské potravy.

  • Corvus monedula Linnaeus, 1858. kavka

Některé klasifikace klasifikují tohoto ptáka jako samostatný rod Coloeus. Databáze datazone.birdlife.org (ze dne 1. 10. 2019) klasifikuje ptáka jako havrana (Corvus).

Pták je menší než vrána, má husté peří a krátký zobák. Délka jeho těla, včetně ocasu, je 34–39 cm, rozpětí křídel je 65–74 cm, hmotnost je 136–265 g. Křídla, ocas a temeno hlavy kavky jsou černé s modrým nebo fialovým odstínem. Zbytek jejího opeření je břidlicově šedá.

Kavky tráví období hnízdění v Evropě, severní Africe a západní Asii. hranice jejich distribuce se shoduje s jižním okrajem tajgy. Hibernují ve střední Asii, jižní Evropě a severní Africe. Některé populace jsou sedavé.

Kde žijí vrány?

Corvus se původně vyvinul ze Střední Asie. Odtamtud cestovali do Severní Ameriky, Evropy, Afriky, Austrálie a na některé ostrovy. Žije 7 druhů ravenského rodu. Byli přivezeni do Severní Ameriky během kolonizace pevniny Evropany. Jejich počet se zvyšoval s rozvojem zemědělství, protože vrány jsou částečně antropodependentní ptáci. Často žijí ve městech a vesnicích vedle lidí. V zimě se shromažďují ve velkých hejnech až 200 jedinců a hledají jídlo na skládkách nebo v blízkosti nákupních center. Pouze v Jižní Americe a Antarktidě nejsou žádní zástupci tohoto rodu.

Havrany se vyskytují od tropů po arktické oblasti. Většina druhů žije v jižních zeměpisných šířkách. Na severu Eurasie a Severní Ameriky žije pouze havran obecný. Ptáci zabírají různá stanoviště: bažinaté louky, husté lesy, vysočiny, pouště a kulturní krajiny.

Výhody havranů

Ve starých hnízdách vran často žijí sokoli, merlíni, poštolky, sovy ušima. Vrána s kapucí je hlavním dodavatelem hnízd pro tyto ptáky.

Havrani, živící se zdechlinami, jsou ptáci. Na místech, kde se pěstují obiloviny, ničí hlodavce. Jejich role je významná také při regulaci počtu hmyzu. Například vrána obecná kouše mnoho larev dubového listového červa, brouka květnatého, protože 60 nebo 70% jeho potravy pochází z hmyzu. Rookové také jedí škodlivý hmyz: kobylky, jedovaté kopečky, nosatce, želvy, housenky můry luční.

Havrani se rádi zásobují. Při skladování semen rostlin je schovávají do různých štěrbin, děr a často na to zapomínají. A semena klíčí a vytvářejí nové fytocenózy. Ukazuje se, že distribuce borovic a dubů je do značné míry způsobena vránami a sojkami.

Životní styl havranů ve volné přírodě

Havrani jsou denní. Začnou létat před úsvitem. Do poledne zvířata aktivně hledají potravu, hlídají myši u svých nor, pustoší ptačí hnízda a shromažďují zbytky ze skládek. V poledne se shromažďují na stromech, aby si odpočinuli a vyměnili si „dojmy“. Pak znovu loví a jedí. Tráví noc na stromech v parcích a zahradách, často tvoří velké shluky.

Po odchodu a odloučení od rodičů se mladí ptáci nejprve drží na samotě. V říjnu se shromáždí v hejnech a začnou si navzájem pamatovat hlasy. K tomu dochází ve skupině k „zavolání“, pak jeden pták křičí, zatímco ostatní mlčí a pamatují si jeho hlas.

Všechny vrány znají a dokážou se navzájem odlišit, mají hierarchické rozdělení. O přítomnosti vysoké inteligence u těchto ptáků svědčí jejich schopnost hrát. Například oblíbená hra s vránami je „obušek s obuškem“: jeden pták skočí, drží v zobáku větev, druhý ji dohoní a vezme předmět tak, že vezme obušek. Současně první pták nenabízí odpor, ale okamžitě spěchá ve snaze o druhého. Havrani „tancují“, házejí oblázky, předstírají, že jsou zraněni, aby dráždili psy, a dělají mnoho dalších věcí, které nejsou přímo nezbytné pro přežití. Kolektivně berou jídlo psům a kočkám. Jeden pták chytí savce za ocas, zatímco druhý v tuto chvíli uloví kousky. Ve dvojici kradou vejce ptákům, jeden vyhání slepici z hnízda a druhý táhne vejce.

Zástupci rodu jsou sedaví, zimující, méně často kočovní nebo stěhovaví ptáci. Dobře se přizpůsobují změnám vnějších podmínek. Obyčejní havrani jsou většinou sedaví, vrána s kapucí migruje na jih od hlavního areálu, věž létá do zimy v teplých oblastech. V mírném pásmu je druhý přítomen ve všech ročních obdobích, ale jedná se o různé populace. V zimě sem přicházejí hejna ze severních území a jednotlivci zde hnízdící v létě migrují do nižších zeměpisných šířek.

Chov krkavců

Muži dosáhnou pohlavní dospělosti ve věku 5 let, ženy pohlavně dospívají dožíváním až 3 let. Jejich období rozmnožování začíná na konci zimy. V tuto chvíli vrány mužské předvádějí třídu „akrobacie“, v letu prudce zatáčejí, vzlétají svisle nahoru a převracejí se ve vzduchu. Během námluv si partneři navzájem ukazují peří na krku.

Havrani se často párují po dlouhou dobu nebo na celý život a mladiství, kteří od loňského roku zůstali se svými rodiči, jim pomáhají hlídat hnízda a krmit mláďata. Ptáci staví hnízda na korunách stromů, skalách, lidských budovách a sloupech elektrického vedení. Jsou vyrobeny ze suchých větví, které drží pohromadě kousky kůry, trávy, drátu a jsou lemovány peřím, vlnou nebo hadry. Na stavbě se podílí jak muž, tak žena. Budovu využíval pár několik let po sobě. Někdy se zástupci rodu mohou usadit v hnízdech dravých ptáků. Kladou vajíčka nejen do hnízd, ale také do prohlubní stromů, pod střechami domů, do děr, ve štěrbinách skal.

READ  Jak dlouho trvá narození kočky po opuštění vody?

Hnízdní období havranů trvá od 30 do 40 dnů. Ptáci kladou 3 až 9 zeleno-modrých vajec s hnědými skvrnami.

Hmotnost vajec je 19 g, délka 42 mm, průměr 29 mm. Když dojde ke ztrátě první spojky, ptáci položili druhou. Samice inkubuje vajíčka po dobu 19-22 dnů. Muž ji živí.

Vylíhlé vrány žijí v hnízdě 6-10 týdnů. Matka a otec je krmí plazy, měkkýši, hlodavci, hmyzem, červy, zdechlinami, vejci a mláďaty jiných ptáků, nemilosrdně ničí hnízda a ptačí budky.

Po odchodu zůstávají po dlouhou dobu v péči svých rodičů.

Havrani vědí, jak bránit svá hnízda. Všichni sousední ptáci létají k výkřiku napadeného páru. Sokoli se často usazují vedle nich a ve starých hnízdech vran. Toto sousedství také zachraňuje jejich potomky. Sokoli také nezůstávají v dluzích: poté, co uslyšeli varovný výkřik vran, zaútočí na bažiny, káňata a další predátory.

Kočka na fotografii je stará pouze 10 dní. Autor

Havrani: fotografie a popis. Jak tito ptáci vypadají?

Rod zahrnuje největší ptáky řádu Passeriformes. Muži jsou o něco větší než ženy. Velikost těla havranů, s výjimkou ocasu, se pohybuje od 33 do 70 cm, délka ocasu. až 19,4 cm, hmotnost. od 150 g do 1,6 kg (podle některých zdrojů až 2 kg), zobák do 6,7 cm, rozpětí křídel do 1,5 m. Nejmenším zástupcem rodu je kavka daurská (Coloeus dauuricus) s délkou těla až 32 cm, největší je havran obecný (Corvus corax) dlouhý 60-70 cm, vážící od 0,8 do 1,6 kg (nebo dokonce 2 kg).

Hlava těchto ptáků je velká, s mohutným, ostrým, rovným nebo mírně ohnutým kuželovitým zobákem, často s konvexním hřebenem zobáku, s nozdrami pokrytými štětinami podobnými peřími.

Většina zástupců rodu má černý zobák, u dospělých havranů má bílou základnu.

Havraní oči jsou velké a téměř kulaté. Jsou umístěny na hlavě tak, aby vytvářely možnost kruhového pohledu.

Ptáci mají vynikající zrak, sto metrů pro ně je dobře viditelná vzdálenost. Rohovka je chráněna třetím víčkem, které při blikání napíná oko ve formě bílého filmu.

Havrani se vyznačují hustým tělem a velkými silnými nohami pokrytými peřím k metatarzu. Metatarsus shora je chráněn pevnou deskou nebo velkými, dobře oddělujícími štíty. Na tlapách ptáků jsou 4 prsty s ostrými drápy, z nichž 3 směřují dopředu, 1. vzadu.

Ocas je rovný nebo stupňovitý, středně dlouhý se zkoseným nebo zaobleným okrajem.

Křídla ptáků jsou dlouhá nebo krátká, ale vždy široká se špičatým vrcholem. Ve vzduchu se křídlová peří charakteristicky otevírají jako vějíř.

Havranův let je neuspěchaný, mává, s občasnými vzestupy a pády křídel nebo prudkým vzletem. Maximální rychlost je 50 km / h.

Existují úplně černé vrány nebo s malým množstvím šedého a bílého peří, s modrým, nazelenalým nebo fialovým kovovým leskem. Existují kontrastně zbarvené druhy, jejichž peří je některé z peří bílé, jiné černé. Goiter peří jsou kopinaté, vždy zvednuté (rozcuchané).

V barvě těchto ptáků nejsou žádné rozdíly v pohlaví, ale mladiství jsou tmavší. Ptáci líhnou jednou ročně na začátku podzimu. Jejich peří není nahrazeno chaoticky, ale v určitém pořadí. Během období línání ptáci jedí více živočišné potravy, protože obsahuje kompletní bílkoviny nezbytné pro správnou tvorbu kůže.

Albínské vrány nejsou marným důvodem pro výskyt frazeologické jednotky „bílá vrána“. Stejně jako různí lidé ve společnosti nejsou v hejnu tolerováni, ale jsou z nich vykukováni a vyhnáni.

Brilantní albínská vrána (vlevo) (Corvus splendens). Autor

S výjimkou období hnízdění žijí vrány v hejnech. Neustále komunikují se členy své skupiny a reagují na hlasy ostatních ptáků. Havrani vnímají a jsou schopni reprodukovat nejjemnější zvuky. Proto je lze snadno naučit napodobovat lidskou řeč. V Crowově řeči existují jemné, ale významné rozdíly: zdá se nám, že jen škrekují, ale jejich intonace se liší v různých populacích, jako jsou jazyky v různých národech.

Vědci z Nového Zélandu dospěli k závěru, že ptáci tohoto rodu mají 250-300 samostatných signálů. Mnoho zvuků však lidské ucho jednoduše nevidí. Tvrdí také, že havrani mají dialekty a populace, které žijí na dálku, nerozumí vzájemným signálům.

Kdo je černá vrána

Ze všech havranů je černá vrána pták, jehož obraz je okouzlen pochmurnými vírami a znameními.

Velký pták s délkou těla až 65 cm a černou barvou s modrozeleným odstínem skutečně vzbuzuje nevysvětlitelný strach. Celé tělo je hustě pokryto peřím. Na krku jsou peří špičatá a naježená. Ostrý a silný zobák je také černý. Ani jeden jasný bod. dokonce i jeho oči jsou tmavě hnědé. Tlapky jsou silné, s velkými zakřivenými šedými drápy. Ocas ve tvaru klínu. To je zvláště patrné při létání. Existuje 10 poddruhů černé vrány, které se liší velikostí.

Ve svém IQ zvíře-pták není horší než primáti

Černý havran je pták písní

Dokonce i podivné, ale velké a hlasité vrány jsou nejbližší příbuzní malých skromných vrabců. Všichni jsou zástupci řádu pěvců, který zahrnuje asi 310 druhů. Pták černý havran. včetně.

Havraní životní styl

Černé vrány žijí na kontinentech Eurasie, Severní Ameriky a okolních ostrovů. Nalezeno v severní Africe.

Jak se chovají vrány

Pár vran je vytvořen ve věku dvou let a na celý život. Nejčastěji mají dvě hnízda, která se používají v různých letech. Pokud je hnízdo zničeno, je postaveno nové ze silných větví a pokryto vlnou vedle tohoto místa. Nový pár obvykle hledá místo pro stavbu ve smrkovém nebo osikovém lese. Na jihu. v dubových hájích. Koná se v únoru.
Vejce může být od 4 do 7. Vejce jsou krásně modré, zelené skvrnité barvy. Rodiče krmí mláďata obvyklým jídlem. V květnu vyletí z hnízda mláďata.

Mladé vrány se potulují se starými až do podzimu.

Poslouchejte hlas vrány

Havran je svobodný pták lesa. Na rozdíl od vran s kapucí se málokdy pokouší přiletět k obydlí člověka. Upřednostňuje staré jehličnaté lesy. Stejně jako stromy těchto lesů je to játra dlouhá, může žít až 200 let. A jako sova mu říkali moudře. očividně, protože hodně žije, hodně vidí a ví.

Raven se snadno trénuje

Kočovný pták, tito ptáci létají v hejnech 10 až 40 jedinců. Účel letů je jeden. najít jídlo. Někdy může být počet hejna pouze 5 nebo 7 ptáků. Posuňte se až na 200 km.

Havran je označován jako všežravý pták. Hlavním jídlem je mršina. Vrána letí nad lesem a pečlivě zkoumá všechny paseky a prohlubně. Jakmile uvidí mrtvou rybu vyhozenou z řeky nebo zbytky jelena, které vlk nejedl, začne hlasitě křičet. Zavolá tedy všechny ostatní bratry a ohlásí, že našel jídlo.

Havrani jsou velmi věrní a věrní ptáci. Jako labutě se páří na celý život.

Mohou létat na místa porážky hospodářských zvířat a sežrat všechny zbytky. Vzhledem k povaze jídla se havranovi, stejně jako vlkovi, říká řádný les.

Jedí také jakýkoli hmyz, hmyzožravce, zajíce, hlodavce. Obzvláště výhodné jsou myši hraboš. Ničí hnízda malých ptáků, jedí vejce, kuřata a dokonce i samotné ptáky. Konzumací škodlivého hmyzu, jako je brouk May, přinášejí do lesa velké výhody.

To je zajímavé!

Pokud najdete chybu, vyberte část textu a stiskněte CtrlEnter.