Co ptáci jedí na podzim jeřáb

Jeřáb popelavý

Hlavní škůdci

Ptáci milující teplo odlétají na podzim na jih a na oplátku dorazí ptáci zvyklí žít v severních zeměpisných šířkách. Mezi opeřenými „turisty“ škodlivými škůdci jsou Bullfinches, Thrush-fieldfare, Wormstel, Klesty, Shchury.

Mezi stálými obyvateli sýkora v chladném období jí jeřáb. Ostatní obyvatelé města. Gray Crow, Jay, Dove, Grouse nemají odpor k hodování na bobulích, když nic jiného nenajdete.

Ptáci nejen škůdce, ale také pomáhají šířit semena jeřábů po celém okrese. Ptáci, jako je drozd a voskovka, jedí bobule celé, jejich žaludek není schopen strávit semena.

Při vyprazdňování ptáci rozšířili semena v oblasti, kde jsou, čímž se zvýšil počet ovocných stromů. Průchod trávicím traktem ptáka zvyšuje rychlost klíčení.

Buničina je zpracována žaludeční šťávou, semena jsou v páře, zvětšují objem a vycházejí již plně připravena ke klíčení.

Waxwing a blackbirds jedí mountain ash “kulturně”. Dorazí v hejnu, které se může skládat ze 100 hlav, sedět na větvích, aby se nezlomily.

ptáci, jedí, podzim, jeřáb

Špačci, kteří na podzim kují jeřáb, jednají zcela odlišně; vysazují se na větvích, aby se zlomili. Zvažme podrobněji některé druhy ptáků, abychom poznali nepřítele viděním.

Drozdová pole

Na rozdíl od předchozího pojídače jeřábů je drozd polní poměrně velký:

  • délka jeho těla je asi 30 cm;
  • pták váží téměř 130 g;
  • barvě dominují šedé odstíny, břicho a spodní část ocasních peří jsou krémové barvy, prsa posetá černými a šedohnědými skvrnami.

Poláci se na rozdíl od svých příbuzných usazují v celých koloniích. Jsou aktivní, docela agresivní. Často útočí na dravce v hejnech a vyhánějí je od hnízd. Fieldfare může jíst rostlinné a živočišné jídlo. Rowan zůstává jejich oblíbenou pochoutkou. Letí v hejnu na strom a vydávají cvrlikající zvuky.

Pírko milovníci jeřábů

V zimě se místo ptáků milujících teplo objevuje více obyvatel severních zeměpisných šířek. Mezi největší fanoušky horského popela patří:

Zástupci těchto druhů raději jedí plody jeřabiny a kombinují je s nějakým jiným jídlem. Mohou být vidět na koruně stromu, jíst bobule.

Mezi ptáky, kteří neustále obývají naši oblast, jsou ti, kterým nevadí jíst sladké bobule. Co ptáci jedí v zimě horský popel od místních obyvatel:

Pro tyto ptáky není jeřáb hlavní pochoutkou, takže se u stromu příliš často nevidí.

Každý z druhů ptáků kaká do horského popela různými způsoby: některými jemně a jinými lámáním větví stromů. Někdo zanechává mnoho stop svého pobytu pod stromem a někdo. na koruně. Určení, kteří ptáci zaútočili na horský popel, je jednoduché.

  • Drozdi a voskovky neubližují stromu. Dorazí v malých hejnech a rovnoměrně se rozšíří po celém stromu. Výsledkem je, že zabírají místo, aby větve nehrozily zlomením pod jejich vahou. Ovoce jedí opatrněji, takže je na zemi nenajdete, ale na hroznech mohou být zbytky bobulí.
  • Naproti tomu špačci se nestarají o bezpečnost stromu a jsou často rozloženi po větvích, aby se pod jejich tlakem zlomili. Spadnou agresivně dolů a ničí bobule. Pod samotným stromem často nechávají zbité, kousané bobule.

Crossbill

Zkřížené kosti také patří do řádu pěvců. Jsou to kočovní ptáci. Délka těla dosahuje 20 cm. Konstituce je zmenšena, ocas je na špičce rozvětvený. Hlava je velká a má křížový zobák, na koncích zakřivený. Vyznačují se sexuálním dimorfismem. Peří na prsou je u žen zelenošedé a u mužů karmínově červené. Na křídlech a ocasu převládají šedé tóny. Crossbills líhnou kuřata v zimě, blíže k vánočním svátkům. Hnízda vytvářejí v koruně vysokých jehličnanů.

Hlavní stravou křížovky jsou smrková semena. Charakteristickým rysem těchto ptáků je lenost. Nejsou ve spěchu, aby si komplikovali život těžbou těžko dostupných semen. Po výběru toho nejchutnějšího z vrcholu ovoce pták letí k druhému. Docela často křížovky napadají horský popel a zanechávají po sobě žvýkané bobule.

Pokud nevíte, kdo v zimě sní váš popel, může to být schur. Pták přijíždí ze severních zemí do našich zimoviště. Často se objevují na konci listopadu. Usazují se hlavně v blízkosti vodních ploch, v jehličnatých lesích. Usazují se poblíž vodních ploch, protože rádi plavou, a to i přes silné mrazy. Patří do rodiny pěnkav.

Velikost těla ptáka je asi 22 cm, zobák je silný, zkrácený. Hmotnost ptáka se pohybuje od 50 do 65 g. V barvě nejsou prakticky žádné černé barvy, místo toho převažují tmavě šedé a červené tóny. Barva peří poněkud připomíná hýl a křížek.

Schur není ničitelem pouze plodů jeřabiny, pomáhá jim šířit se na dlouhé i krátké vzdálenosti. Ptáci se cítí v koruně vysokého stromu v pohodě. Pokud nemůžete určit, kteří ptáci přiletěli k vašemu stromu, štika se také vyznačuje charakteristickou píšťalkou.

Polní drozdi

Dalším zástupcem ptáků, kteří v zimě žerou popel, je drozd. Usazují se poblíž místa, kde roste jasan, ve velkých koloniích. Tito ptáci se vyznačují svou agresivní povahou. Často mohou bojovat s predátory, kteří představují hrozbu pro jejich hnízda. Tento pták žere hlavně trávy, ale horský popel zůstává jednou z jeho oblíbených pochoutek, která je vystavena nájezdu velkých hejn. Míří přímo na trsy, takže pokud nevíte, kteří ptáci jedli bobule, aniž byste nechali drcenou dužinu pod samotným stromem, měli byste vědět, že kosi tu byli. Někdy mohou pod stromem zůstat celé plody, které náhodně spadly, protože drozdi jsou zpracováni poměrně rychle.

Tito ptáci mají větší velikost než hejlové. Vyznačují se krémovým peřím v oblasti břicha a ocasu, šedými a černohnědými skvrnami po celém těle z horní strany.

Kdo večeřel na jeřábi?

Natalya Ryzhova doktorka pedagogických věd

Nyní si jen málo lidí pamatuje, že 12. listopad byl nazýván „Sinichkinovým dnem“. Od toho dne, s příchodem prvního chladného počasí, bylo zvykem ptáky krmit a starat se o ně. Lidé řekli: “Krmte ptáky v zimě. Na jaře vám budou sloužit.” Vaše dítě samozřejmě zná různá zvířata. Zná ptáky, kteří žijí v našich lesích, parcích nebo ulicích měst? Pozorování života ptáků, příběhy o tom, co používají k stavění hnízd, jak inkubují svá kuřata, kde zimují a co jedí. někdy se stává objevem nejen pro dítě, ale i pro dospělého obyvatele města. A pokud chcete společně krmit zimující ptáky a „otevřít“ jim ptačí krmítko. pro dítě to nebude jen vzrušující hra, ale také skutečná lekce laskavosti!

Na cestách Moskevské botanické zahrady můžete často vidět nehybně stojící děti s nataženými dlaněmi. Na dlaních. semena, obiloviny, strouhanka. lahůdka pro hbité a nebojácné sýkorky. A kolik štěstí se objeví v očích dítěte, když mu na chvíli na prstech sedí drobná modrá boule! Městské děti zřídka komunikují s přírodou a tráví stále více času před televizí a počítačem. Dokonce viděli mnoho zvířat žijících poblíž nás pouze v televizi. Ale pozorování v přírodě. je to tak zajímavé! Musíte jen chtít a mít možnost vidět vše, co se kolem nás děje, naučit se objevovat tajemství přírody. Jaké dítě nemá ráda tajemství? Pozvěte svého syna nebo dceru, aby se stali stopařem a pozorovali svět kolem sebe. Samozřejmě buďte připraveni na to, že bude mít nejen odpovědi, ale také otázky. Doufáme, že jim tento článek pomůže odpovědět.

READ  Černý havran pták jak dlouho

Pozorování ptáků v zimě. Jsou všechny kozy stejné?

V zimě je zajímavé pozorovat ptáky. Ve skutečnosti v tomto ročním období často pociťují hlad, létají k člověku o pomoc, přibližují se k našemu domovu. Veselá hejna kočovných sýkorovců lze vidět téměř v jakékoli lokalitě. Zůstávají s námi i v těch nejchladnějších zimách, i když ve skutečnosti jsou to prsa. obyvatelé lesů. Ale už jsou na člověka zvyklí a mohou dokonce letět na náš balkon, sedět u okna. Kdo neví, že prsa milují sádlo? Ale toto. v zimě, kdy je nemožné získat své oblíbené jídlo. hmyz. Za teplého počasí lákaví letní obyvatelé lákají tyto ptáky na pozemky. Sýkorka. vynikající pomocníci v nerovném boji o sklizeň se „škodlivými“ brouky a housenkami. Ale v zimě, při absenci hmyzu, sýkorky jedí všechno. nejen sádlo, ale také slunečnicová semínka, obiloviny, semena rostlin.

Podívejte se blíže na stádo kozic: vypadají podobně jen na první pohled. Poslouchejte jejich jemné pískání. Mluví všechny kozy stejným způsobem? Vyzvěte své dítě, aby opakovalo zvuky, které slyší. Obvykle se shromažďují různí ptáci. Největší z nich se tak nazývá. sýkora koňadra Tam jsou také malí ptáci. pižmoň, kuřátko (černohlavý, šedohlavý a hnědohlavý), sýkorka dlouhoocasá, chocholatý nebo tuponosý (nahnědlý pták se světlou všívanou hlavou).

Nejčastěji do krmítek letí velká sýkorka. Slyšíme ji veselé „zin-zin“ jak na dvorech, tak v parcích. Tento „obchodní“ pták má vždy na sobě černou širokou kravatu. Na břiše má tmavý pruh, jasně bílé tváře a zelenou záda. Malý pižmový vypadá tak. tmavě šedá, se širokým černým náprsníkem, bílými tvářemi a černou čepicí. Jeho hlavní rozdíl od velké sýkorky. absence makuly na břiše. Gadgety. malé šedé ptáky s černou čepicí a stejnou bradkou na hrdle. Kozy s dlouhým ocasem mají velmi malé zobáky, jejich hlavy jsou vtažené do ramen, takže vypadají jako malé koule s velmi dlouhými ocasy (ocasy jsou na okrajích bílé a nahoře černé). Střed zad je také černý a všechny ostatní části těla. bílé, pouze boky a břicho jsou mírně růžové. Jsou velmi krásné, za což dostali další jméno. Appolonovka. Tito ptáci jsou neobvykle mobilní a jen na krátkou dobu se přidávají ke stádům sýkorovců. Ale sýkorka se světle modrou „čepicí“ na hlavě a stejnými křídly a ocasem obecně upřednostňuje samotu. Letí méně často než ostatní ptáci do ptačích jídelen vybavených člověkem. Tito ptáci jsou aktivní a nebojácní, směle odhánějí z podavačů i velká prsa a brhlíky. Jak víte, že sýkora modřinka navštívila váš feeder? Na jimi zanechaných semínkách jsou viditelné malé otvory, kterými se tito ptáci dostanou do chutného středu. Na rozdíl od sýkorky nemohou svým malým zobákem drtit tvrdá semena.

Kdo navštívil smrk? Pozorování ptáků a zvířat s dítětem

Smrk je milován nejen lidmi, mnoho zvířat a ptáků jsou s ním „přátelé“. Pečlivým prozkoumáním kuželů rozptýlených pod korunami se toho můžete ujistit. Vyzvěte své dítě, aby provedlo speciální vyšetřování: kdo přesně hodoval na smrkových semenech?

V mnoha parcích žijí veverky na okrajích lesa. Jak určit přítomnost tohoto zvířete? Zkontrolujte hrboly na zemi. Kužel „veverky“ nelze zaměňovat s žádným jiným. Pokud ve sněhu najdete jen holý prut, kolem kterého jsou rozptýleny šupiny, pak můžete doufat, že se s tímto zvířetem setkáte. Stává se, že kužel není úplně snědený, ale hlavní věc. část tyče je nutně holá. Někdy veverka sestoupí na zem a sežere kus, který spadl nebo spadl někým jiným. Svědčí o tom četné šupiny a křídla semen lehkého smrku a borovice, které zvíře obvykle úhledně složí poblíž okusovaného kužele. Nejprve veverka jakoby odřízne hrbolek zuby na samém základně, pak okusuje šupiny a vybere semínka jazykem.

V zimě je pod některými smrky velké množství krátkých větviček, jako by někdo stříhal větve. To je také úkol veverky. Pokud se vám podaří komunikovat s tímto roztomilým a důvěřivým zvířetem. nepodávejte mu bonbóny a hranolky! Připadají vám jako neuvěřitelná pochoutka a veverky z toho onemocní a umírají, protože v přírodě jsou zvyklí na úplně jiné jídlo.!

Kužel, který snědla myš lesní nebo myš hraboš, poznáte podle malé slupky vlevo a charakteristických okusů. kousají jen okraje. S ostrými zuby se zdá, že zvířata ořezávají šupiny a na rozdíl od veverky neopouštějí celé šupiny. Pokud jste si jisti, že v parku jsou myši, zkuste najít jejich nory a chodby pod sněhem.

Existují ptáci, kteří v naší oblasti nejen zůstávají na zimu, ale také chovají kuřata v chladném období! To. smrkové křížovky. Starší muži jsou okamžitě viditelní. jsou červené, vždy jsou menší než žlutozelené ženy a mladí muži. V zimě si manželský pár staví na vysokém stromě hluboké teplé hnízdo, do kterého samice snáší tři až čtyři vejce. Není však tak snadné tyto ptáky vidět. žijí tam, kde jsou jehličnany, zejména smrk, a nemají opravdu rádi lidi. Křížové bankovky nelétají do teplých oblastí kvůli jejich jídlu. semena byla snědena. vždy po ruce. Zahnutý zobák se zkříženými konci jim pomáhá získat lahůdku. jen skutečné kleště! Klest vloží zobák dovnitř kužele a otočením ohne váhu do strany. Semeno zůstává v zobáku a prázdné váhy létají k zemi. Podle nich určíte, zda jste stolovali na kříži. Podívejte se také na kužely ležící pod stromem. Podívejte se na ně zblízka: pokud je kužel téměř napůl roztrhaný a jeho šupiny jsou stále na svém místě a jsou jen mírně ohnuté, znamená to, že tam byl smrkový křížek. Nemá čas zpracovat celý hrbol, který spadá pod tíhu jeho těla. Faktem je, že tento pták při jídle často visí na kuželu a pevně se ho drží. Stává se, že kužel nevstane, odlomí větev a spadne. Tyto padlé pupeny mají často zbytky větví. krátký zelený ocas jehel.

Datel. favorit dětí. Nejčastěji poznáme jeho přítomnost klepáním, ale pokud se opatrně přiblížíte ke stromu, na kterém sedí, můžete ho vidět v práci. V zimě musíte tohoto ptáka hledat na velkých stromech, pařezech. Nejlépe se seznámíme s datelem strakatým, kterého snadno poznáme podle červené čepice. Každý zná „kováře“, které datel pořádá pod stromy. Najít je snadné. na takových místech je obrovské množství zpracovaných šišek. V létě se datel, stejně jako sýkorka, živí hmyzem, který získává zpod kůry stromů. Ale v zimě se základem jeho jídelníčku stala semena borovice a smrku. Datelův kovárna. jedná se o zářez, který se podlomí v kufru nebo pařezu, aby se hrbol zajistil. Velmi obratně, pomocí zobáku, datel, jak to bylo, odřízne kužel a vytáhne všechna semena zpod váhy. Tento pták zachází se svou kořistí opatrně, i když někdy spadnou na zem celé šišky. Bylo vypočítáno, že za jeden den datel dokáže do své „kovárny“ přivést až padesát šišek. Vůbec neodpočívá, nadarmo se říká: „Dutiny jako datel“, neustále a bez přestávky na oběd, s vytrvalostí, možná hodnou lepšího uplatnění! Ale jeho trpělivost a práce jsou vždy odměněny.

READ  Co je největší dravý pták

Je zajímavé pozorovat, jak datel zafixuje kužel ve vybrání: nejprve přinese nový, drží ho tlapkami, přitlačí tělem k kmeni a teprve poté starého z kovárny vyrazí „se zobákem. Forge je snadno identifikovatelný. v letech plodných pro smrk leží na zemi stovky polámaných šišek.

Kdo večeřel na jeřábi?

Stejně zajímavé vyšetřování lze provést i pod horským popelem. Červené, mírně hořké plody tohoto krásného stromu. pochoutka pro mnoho zimujících ptáků. Koneckonců, pouze v chladném období můžeme vidět hýly, voskové křídla, schury, které v létě létají na sever.

Jeřáb bělošíjí. ohrožený ptačí druh v ostravské zoo

Možná pod horským popelem najdete rozdrcené bobule, jako by je někdo žvýkal a vyplivoval. V takových bobulích nejsou žádná semena. To znamená, že na stromě vládli hejlové a štiky. Je pravda, že o hejnech nelze říci, že jsou. fanoušci tohoto druhu jídla. Tito ptáci se často vyskytují na javorech, jasanech, šeřících, kde s potěšením pokukují semena. Red-breasted birds, které v první řadě věnujeme pozornost. jsou to muži, ale oblečení žen je skromnější. V chladném počasí vypadají zmačkaní ptáci jako hrudky peří. husté peří jim pomáhá snášet zimu.

V zimě se v hejnech shromažďují také štiky. skvělí milovníci semen jeřábů. Jsou to poměrně velcí (špačkovití) ptáci s poměrně silným zobákem. Jejich barva je odlišná: pokud vidíte karmínově červeného ptáka, pak máte před sebou starého muže, pokud je červenožlutý. je to žena nebo mladý muž. Ale každý má tmavé vlnky. Tyto ptáky lze poznat také podle jejich charakteristické píšťalky. „Málo pohledu. Málo pohledu.“. V teplém období se štiky skrývají v hlubokých severních lesích a v zimě jsou připraveny komunikovat s lidmi a nechat je velmi blízko sebe. Schur. pták je pevný, jí pomalu: nejprve sbírá bobule, pak ho hnízdí v zobáku, sbírá semena a polyká. Padá jen drcené bobule. Tito ptáci a semena javoru, jasanu, třešní, hlohu, jalovce jedí.

Rowanové stromy, které navštívili kosi, vypadají jinak. Tito ptáci klovali na štětce, takže po nich na stromě najdete zbytky bobulí. Na zemi nenajdete rozdrcené plody, jako je tomu u hýl, jen zde mohou ležet celé bobule, které kosi omylem shodili (štětce docela rychle trhají). Pro svou závislost na horském popelu byli tito ptáci pojmenováni „polní drozd“. Nejlepší je sledovat je ráno, kdy je v parcích a náměstích stále ticho. Drozdi jsou „přátelští“ s horským popelem, jejich vztah je oboustranně výhodný. Faktem je, že ptáci bobule polykají celé, aniž by je rozdrtili. Semena nejsou trávena v žaludku a jsou vyhazována spolu s trusem. To znamená, že na takových místech mohou růst nové stromy.

Další milovníci jeřabin. vosková křídla, která jsou snadno rozpoznatelná podle jejich velkých, špičatých načervenalých hřebenů, sametově černé skvrny pod zobákem a stejného pruhu, který prochází okem. Mají červenošedou nebo šedohnědou barvu, citronově žlutý pruh na ocasu, bílé skvrny a jasně červené destičky na koncích křídel. V poslední době se voskové křídla stávají častými hosty našich měst. Dostali své jméno pro schopnost pískat. Jsou to velmi krásní ptáci, a tak dostali prostřední jméno. “hezký”. Je pravda, že se neliší dobrými mravy. jedí spěšně, jako by se báli, že nebudou včas, roztrhají bobule na kousky a vyloupají je. Ve střevech těchto ptáků je potrava trávena pouze z poloviny, proto jsou pod stromem, který navštívili voskové křídla, rozdrceny, jako by žvýkaly a vyplivly bobule bez semen. Waxwingers se nestarají ani o ty nejnáročnější mrazy. Vždy cestují v hejnech. Kromě horského popela jedí plody kalina, hlohu, bezinky.

Aby bylo možné ptáky neustále sledovat, připravte si krmítko. Nejjednodušší možnost. domy vyrobené z pytlů na šťávu nebo mléko připojené k větvím Hlavní věcí zde není přehánět to. v některých parcích jsou stromy zdobeny tolika „paketovými“ krmítky, že si člověk nedobrovolně připomene skládky. Složitější, ale mnohým známé z dětství. dřevěné podavače se střechou. Je zajímavé vyrobit takový podavač společně s dítětem, můžete mu nabídnout, aby ho namaloval podle vlastního uvážení. Jinou možnost. obrácený podavač lahví. Vezměte desku a podél okrajů přibijte úzké proužky (aby jídlo nespadlo). Na jednu jeho stranu připevněte svislý široký držák talíře na láhev. Naplňte láhev se širokým hrdlem semeny, otočte ji tak, aby mezi ní a základnou byla minimální mezera. Pomocí drátu připevněte láhev ke svislé tyči. Jakmile je ptáci sberou, semena se budou postupně vysypat. V takovém případě jídlo nezmokne a nebude uneseno větrem.

Pozorujte, kdo a kdy letí k vašemu krmítku, jaké jídlo preferují někteří ptáci, jak se chovají jeden k druhému, v jakou denní dobu se nají. Pokud má dítě touhu a vy touhu, nakreslete různé ptáky z přírody.

Brkoslav

Velikost dospělého jedince dosahuje 20 cm, většina peří je šedo-růžová. Křídla jsou černá se žlutými, bílými pruhy, na nichž jsou jasně viditelné červené tahy. Po okraji ocasu je natažený žlutý lem a na hlavě je pěkně růžový trs.

Waxwing se živí hlavně rostlinnými bobulemi, ale také jí hmyz, který chytí přímo za běhu. Hejno voskových křídel může zničit plodinu jeřábů ve vaší zahradě. Po jídle nezůstalo na stromech ani jedno celé bobule. Jako by je někdo roztrhal. Brkoslav jí rychle. Kromě plodů jeřabiny si mohou pochutnat také na bezu černého a kalině. Nenechte se tedy překvapit, pokud jsou tyto bobule pokousány v zahradě.

Ptáci, kteří klování jeřáb

Rowanové větve s jasnými bobulemi dozrávajícími v září přitahují pozornost různých ptáků, kteří v naší oblasti zimují. Plody tohoto stromu se pro ně stávají hlavním jídlem, takže bude užitečné pro ty, kteří mají takové stromy na místě, aby zjistili, kteří ptáci se mohou stát nebezpečnými, aby je odradili a měli čas na sklizeň.

Hejlové

Pro hýly v zimě je horský popel hlavní pochoutkou, takže se na takových stromech shromažďují ve velkých hejnech. Muži nechali nejprve projít samice, aby si mohly vybrat zralé a nejsladší bobule. Jakmile ženy jedí, nahradí je muži a pokračují v klování plodů.

READ  Jaký je rozdíl mezi ptákem a letadlem

Tito ptáci nemají zájem úplně jíst celé ovoce. Největší pochoutkou pro ně jsou semena plodů jeřabiny, která je tedy pojí a dužina zůstane prakticky neporušená. Bobule, jejíž semena snědl hýl, však vypadá, jako by to už někdo zažil.

Je snadné rozeznat hýl. je to malý pták s černými hlavami a fialovou nebo růžovo-šedou barvou hrudní kosti. Jejich křídla jsou černá a bílá a nad ocasem jsou bílé skvrny.

Mnoho lidí chce při pohledu na prázdné větve vědět, kteří ptáci jedí v zimě horský popel. Je vzácné vidět ptáka, který by v zimě nejedl koláče. S nástupem chladného počasí k nám ze severu létají kočovní ptáci, kteří sežerou veškerou vegetaci zbývající na stromech. V zimě ani vrány nepohrdnou jeřábovými stromy, takže vás nepřekvapí, když se na váš strom přichytí hejno šedých ptáků.

Tovačov na podzim, Autumn Tovačov

Pírko milovníci jeřábů

V zimě se místo ptáků milujících teplo objevuje více obyvatel severních zeměpisných šířek. Mezi největší fanoušky horského popela patří:

Zástupci těchto druhů raději jedí plody jeřabiny a kombinují je s nějakým jiným jídlem. Mohou být vidět na koruně stromu, jíst bobule.

Mezi ptáky, kteří neustále obývají naši oblast, jsou ti, kterým nevadí jíst sladké bobule. Co ptáci jedí v zimě horský popel od místních obyvatel:

Pro tyto ptáky není jeřáb hlavní pochoutkou, takže se u stromu příliš často nevidí.

Každý z druhů ptáků kaká do horského popela různými způsoby: některými jemně a jinými lámáním větví stromů. Někdo zanechává mnoho stop svého pobytu pod stromem a někdo. na koruně. Určení, kteří ptáci zaútočili na horský popel, je jednoduché.

  • Drozdi a voskovky neubližují stromu. Dorazí v malých hejnech a rovnoměrně se rozšíří po celém stromu. Výsledkem je, že zabírají místo, aby větve nehrozily zlomením pod jejich vahou. Ovoce jedí opatrněji, takže je na zemi nenajdete, ale na hroznech mohou být zbytky bobulí.
  • Naproti tomu špačci se nestarají o bezpečnost stromu a jsou často rozloženi po větvích, aby se pod jejich tlakem zlomili. Spadnou agresivně dolů a ničí bobule. Pod samotným stromem často nechávají zbité, kousané bobule.

Drozdová pole

Na rozdíl od předchozího pojídače jeřábů je drozd polní poměrně velký:

  • délka jeho těla je asi 30 cm;
  • pták váží téměř 130 g;
  • barvě dominují šedé odstíny, břicho a spodní část ocasních peří jsou krémové barvy, prsa posetá černými a šedohnědými skvrnami.

Poláci se na rozdíl od svých příbuzných usazují v celých koloniích. Jsou aktivní, docela agresivní. Často útočí na dravce v hejnech a vyhánějí je od hnízd. Fieldfare může jíst rostlinné a živočišné jídlo. Rowan zůstává jejich oblíbenou pochoutkou. Letí v hejnu na strom a vydávají cvrlikající zvuky.

Crossbill

Navzdory tomu, že se v zimě kříženec živí semeny stromů z čeledi smrkových, nejsou vůbec proti tomu, aby klovali horský popel, který se jim také velmi líbí. Když dorazí křížovky a pronásledují strom, je okamžitě jasné, o koho jde. ptáci jsou tak líní, že se nebudou pokoušet získat semena pro sebe. Jedí horní měkkou a sladkou část ovoce. Po sobě mohou nechat jen žvýkané ovoce, jehož nejšťavnatější část je zničena.

Zkřížené hnáty jsou zástupci rodiny vrabců, takže nejsou příliš velké velikosti těla. Podle typu postavy jsou více sraženi, ale jejich ocas je na samém konci rozdělen na 2 části. Ženy na hrudní kosti žen jsou šedozelené, na rozdíl od mužů, kteří se pyšní červeno-karmínovým peřím. Křídla a ocas takového ptáka jsou vyrobeny v šedém tónu. Díky tak barevnému vzhledu je celkem snadné je mezi ostatními ptáky rozeznat.

Mezi těmi, kteří rádi kazí horský popel, lze také rozlišovat štiku. Tento pták přichází do našich oblastí pouze na zimu, kolem listopadu. Hnízda staví blíže k lesním oblastem nebo poblíž vodních ploch. Odlišit je od ostatních ptáků jednoduše díky jedinečné píšťalce, kterou vydávají.

Schurs doslova ničí plody horského popela: milují jíst nejen dužinu, ale i semena plodů. Navzdory tomu tito ptáci pomáhají stromu rozmnožovat se. V koruně horského popela jsou ptáci docela pohodlní, takže se často hrnou na stromy, což ohrožuje sklizeň. Jedí semena z bobulí a zanechávají žvýkané a prázdné plody.

Je také snadné zjistit štiku. Je malé velikosti, ale má kratší a zároveň silnější zobák. Peří ptáka je v šedých tónech s přidáním červené. Tento pták může vypadat jako hýl, ale jeho křídla a ocas jsou tmavě šedé.

Jeřábové větve visící s krásnými jasnými trsy přitahují mnoho ptáků, kteří v naší oblasti zimují. Plody dozrávají v září. Pokud chcete, aby získali více sladkosti, měli byste počkat na mráz. Pro majitele pozemků s ovocnými stromy bude užitečné zjistit, kteří ptáci v zimě jedí popela.

Crossbill

Zkřížené kosti také patří do řádu pěvců. Jsou to kočovní ptáci. Délka těla dosahuje 20 cm. Konstituce je zmenšena, ocas je na špičce rozvětvený. Hlava je velká a má křížový zobák, na koncích zakřivený. Vyznačují se sexuálním dimorfismem. Peří na prsou je u žen zelenošedé a u mužů karmínově červené. Na křídlech a ocasu převládají šedé tóny. Crossbills líhnou kuřata v zimě, blíže k vánočním svátkům. Hnízda vytvářejí v koruně vysokých jehličnanů.

Hlavní stravou křížovky jsou smrková semena. Charakteristickým rysem těchto ptáků je lenost. Nejsou ve spěchu, aby si komplikovali život těžbou těžko dostupných semen. Po výběru toho nejchutnějšího z vrcholu ovoce pták letí k druhému. Docela často křížovky napadají horský popel a zanechávají po sobě žvýkané bobule.

Pokud nevíte, kdo v zimě sní váš popel, může to být schur. Pták přijíždí ze severních zemí do našich zimoviště. Často se objevují na konci listopadu. Usazují se hlavně v blízkosti vodních ploch, v jehličnatých lesích. Usazují se poblíž vodních ploch, protože rádi plavou, a to i přes silné mrazy. Patří do rodiny pěnkav.

Velikost těla ptáka je asi 22 cm, zobák je silný, zkrácený. Hmotnost ptáka se pohybuje od 50 do 65 g. V barvě nejsou prakticky žádné černé barvy, místo toho převažují tmavě šedé a červené tóny. Barva peří poněkud připomíná hýl a křížek.

Schur není ničitelem pouze plodů jeřabiny, pomáhá jim šířit se na dlouhé i krátké vzdálenosti. Ptáci se cítí v koruně vysokého stromu v pohodě. Pokud nemůžete určit, kteří ptáci přiletěli k vašemu stromu, štika se také vyznačuje charakteristickou píšťalkou.