Co ptáci jedí chokeberry

Jak jíst chokeberry?

Chokeberry je již dlouho známá pro své léčivé vlastnosti. Abyste z těchto plodů získali maximum, musíte vědět, jak chokeberry jíst a jak ho správně skladovat.

Chokeberry je bobule známé pro své jedinečné léčivé a chuťové vlastnosti. Navzdory skutečnosti, že toto bobule je zdrojem řady vitamínů, vitamínů, minerálů a antioxidantů, málokdo ví, jak správně jíst černou chokeberry. Jde o to, že tato rostlina byla přivezena z Ameriky jako okrasná. Malý keř, dosahující výšky pouze 1,5 metru, se stal jedinečnou ozdobou mnoha zahrad, nyní však bohatství a nutriční hodnotu černého horského popela ocenilo mnoho příznivců zdravého životního stylu. Správné použití i malé části bobulí černého chokeberry může zachránit člověka nejen před nemocemi, ale také před nedostatkem vitamínů. Stojí za to podrobněji zvážit, v jaké formě můžete použít chokeberry.

Existuje mnoho způsobů, jak jíst arónie, vše záleží na individuálních preferencích chuti. Tyto bobule lze jíst syrové, sušené a dokonce i vařené, zatímco jejich prospěšné vlastnosti se nezmenší. Pokud tedy přišla doba zrání bobulí černého chokeberry, můžete jíst bobule syrové, ale musíte si uvědomit, že bobule zpravidla zčernají dlouho předtím, než skutečně dozrají, takže byste je neměli sbírat příliš brzy, jinak mohou být otráveni. Zralé bobule jsou velmi jemné a jemné chuti, v závislosti na regionálních klimatických vlastnostech spadá doba zrání tohoto typu horského popela na začátek září. začátkem října. Jíst lze pouze zralé bobule. V syrové formě byste neměli jíst více než 2 sklenice bobulí najednou.

Sklizené bobule lze skladovat bez zpracování pouze dva týdny, takže abyste mohli jíst zdravou arónii po celý rok, musíte se postarat o její zpracování. Chcete-li zachovat bobule, je možné je nejprve vysušit. Sušení se provádí při teplotě ne vyšší než 50 stupňů, protože při vyšší teplotě se bobule jednoduše uvaří a zhorší. Při sušení se bobule hodně zmenšuje, ale v budoucnu se z ní mohou dělat zdravé kompoty nebo se suší právě tak. Správně sušené bobule by měly být skladovány v látkovém sáčku, aby se zabránilo debatě. Suché bobule lze jíst i čerstvé, i když jejich prospěšné vlastnosti jsou poněkud sníženy. Existují i ​​jiné způsoby zpracování bobulí, aby byly uchovány po delší dobu, a jsou to právě ony, které používá většina.

Pokud suché bobule nevyhovují vaší chuti, můžete z nich uvařit velmi chutný kompot, do kterého můžete přidat další sušené ovoce. Kromě toho lze také jíst vařené bobule. K přípravě arónie budete potřebovat asi 3 sklenice sušených nebo čerstvých bobulí na 3 litry vody. Pro takové množství kompotu musíte také přidat asi 1 šálek cukru, ale i když ho nepřidáte, chuť se ukáže být mírně kyselá a docela nasycená. Vařený aróniový kompot. je to vynikající osvěžující prostředek, který také zvyšuje vitamíny a minerály. Kompoty a odvar z černých jeřábů mohou významně snížit riziko nachlazení, protože tyto bobule, a to i v sušené formě, obsahují velké množství vitaminu C, který chrání tělo před viry.

Vzhledem k tomu, že jedí chokeberry, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také k léčbě nemocí, musíte také vědět, jak z těchto bobulí vyrábět infuze. K přípravě infuze budete potřebovat asi 2 šálky suchých bobulí nebo 1,5 šálků čerstvých bobulí a navíc budete potřebovat asi 0,5 litru vodky. Bobule je třeba nalít vodkou a umístit do chladničky po dobu nejméně 12 dnů. Tato tinktura z černého chokeberry dokonale pomáhá při srdečních onemocněních, včetně hypertenze, zvýšené srážlivosti krve a má také tonizující a čisticí vlastnosti. Tinkturu musíte použít 15 minut před jídlem, asi 50 kapek, třikrát denně. S tinkturou arónie byste to neměli přehánět, protože to může způsobit hypervitaminózu, která nebude prospěšná.

Chcete-li zachovat všechny vlastnosti chokeberry, můžete si udělat vynikající chutný džem nebo džem z bobulí. Chcete-li připravit džem, musíte si vzít 5 kg čerstvých bobulí a nakrájet je na mlýnek na maso nebo projít mixérem. Dále musí být do výsledné kaše přidáno nejméně 1,5 kg cukru a vařeno jako obyčejný džem a poté srolováno do sklenic, aby se džem zachoval po delší dobu. Můžete také vařit obyčejný džem s celými plody. Stojí za to říci, že takový džem se dá jíst jen tak s čajem a při nachlazení, protože takový džem má ještě lepší účinek než například známý malinový džem, zvláště když se přidává do čaje z Nemocný člověk. Chokeberry jam má mírnou kyselost, takže si ho budou oblíbit dospělí i děti.

Chokeberry. je to vynikající tonikum, které vám umožní zvládnout mnoho nemocí a jednoduše zlepšit vaše zdraví. Toto bobule obsahuje velké množství vitaminu P, E, K, C, všechny vitamíny skupiny B. Bobule také obsahují velké množství železa, bromu, fluoru a mědi, takže neustálé používání bobule arónie může snížit riziko šarla, anginy pectoris, spalniček, ekzémů a dalších nemocí. Bobule arónie. jedná se pouze o zelenou lékárničku, ale stejně jako všechny výrobky má kontraindikace. Lidé, kteří mají výraznou hypotenzi a různá onemocnění trávicího traktu, by se měli zdržet konzumace bobulí, protože účinné látky obsažené v arónie mohou zhoršit průběh onemocnění.

Shrike

Shrikes jsou včelaři, kteří vedou dravý životní styl. Hlavní stanoviště sahá přes Eurasii. Jeden druh se vyskytuje v Severní Americe. Ptáci si vybírají otevřené prostory pro bydlení a vyvýšené místo pro pozorování (osamělé stromy, sloupy).

Hlavním rysem vzhledu je zobák stlačený po stranách, jehož konec je ohnutý ve formě háku. Barva závisí na druhu. Šedé, červené, zrzavé a černé tváře jsou velmi rozšířené. Průměrná délka. 20–25 cm. V mírných zeměpisných šířkách je barva peří u ptáků méně jasná, jsou pozorovány šedé, černé, červené a bílé odstíny.

Shrikes jedí velký hmyz, který zahrnuje včely, malé savce, ještěrky a ptáky. Funkce:

  • žravost;
  • hnízdění ve dvojicích;
  • nomádský nebo stěhovavý životní styl.

Nalezení několika jedinců v blízkosti farmy přináší značné škody. Proto je nutné vyhladit zásahy nebo změnit parkovací místo. Obzvláště nebezpečné v létě.

Špačci

Špačci žijí všude v Eurasii, Jižní Africe, Severní Americe. V jihozápadních částech Evropy vedou sedavý životní styl, ptáci v zimě migrují ze severních zeměpisných šířek do teplých oblastí. Jednotlivci žijí pouze v plochých oblastech, ne lezení vysoko v horách.

Špačci mají mohutnou konstituci, mírně zkrácený krk a dlouhý, ostrý zobák zakřivený dolů. Peří je černé barvy s fialovými, bronzovými, modrými nebo zelenými odstíny. Na jaře se ptáci roztaví, takže barva se změní na hnědý tón. Délka špačků. 20 cm, hmotnost. 70-80 g.

ptáci, jedí, chokeberry

Špačci se zřídka živí včelami. Pracovníci jsou chyceni náhodou. Základem stravy jsou červi, larvy, motýli, kobylky, pavouci. Složení stravy je doplněno rostlinnými potravinami. semeny, plody rostlin. Špačci se zajímají o včely pouze při absenci jiného jídla. Tito ptáci však ničí škůdce, což farmě prospívá.

Co ptáci jedí včely?

Hlavním škůdcem včelína je pták jedlý včela. Často se vyskytují prsa, vlaštovky, špačci, rorýsi, jedlí vosy a jedlíci. Včelař se musí naučit, jak chránit „stráže“ před útoky. Ptáci jsou schopni zničit včelařskou farmu v krátké době.

Vosa jedlík

Wasp (bee-eater) je dravý pták patřící do rodiny jestřábů. Žije v Asii a Evropě. Vedou migrační životní styl. V září odlétají do Afriky, vrací se až v květnu.

Vzhled jedlíků vosy je velký až 60 cm, s rozpětím křídel až 1,2 m, vážící až 1 kg. Ocas je dlouhý, peří kolem očí tvoří šupinatý vzor. Barva hřbetní části je tmavě hnědá, barva se mění vpředu, někdy se objevují vzácné podélné nebo příčné pruhy.

Ptáci včelařů rozvíří hnízda sršňů a hledají larvy hmyzu. Plod divokých včel a čmeláků je vhodný k jídlu. Ještěrky, žáby a hlodavci se také nacházejí ve stravě. Vosí jedlíci zřídka hledí na včelíny.

Včela-jedlík

Jedlíci zlatí (jedlíci) jsou pro včely nebezpečné. Stanoviště se liší v celé Evropě, méně často se jedinci vyskytují v Severní Americe nebo západní Asii. Létají na zimu do Afriky nebo Indie. Pojídač včel je školní druh. Raději žijí v prostorném prostředí, vyhýbají se lesům.

Vzhled. barevné opeření (tyrkysově modré břicho, hnědavočervená hřbetní část, žlutá brada, zvýrazněná černým pruhem) a zakřivený zobák. Velikost. 24-28 cm, u dospělých je prodlouženo ocasní peří.

Aby nakrmil včely, loví čmeláky, včely, vosy, vážky, brouky. Hmyzí jed nemá na ptáka téměř žádný vliv. Lovecké vlastnosti:

  • zachycení za běhu. za teplého slunečného počasí ze slušné a střední výšky;
  • čekání v blízkosti úlů nebo rybolov blíže k zemi. za oblačného počasí, za deště.

Během dne jeden včela pojídá 600 až 1 000 hmyzu, což školním životním stylem způsobuje včelářské farmě obrovské škody. Včelstva za příznivých podmínek tvoří 90% dávky drůbeže.

Swifts

Rodina rorýsů je často zaměňována s vlaštovkami kvůli podobnosti letu. V Rusku existuje 5 druhů. černý, jehlicovitý, bělostný, bělovlasý a malý. Hlavním rysem je vývoj vysoké rychlosti před chycením kořisti. Swifts obvykle loví v blízkosti zahrad a houštin kvetoucích stromů.

Ve vzhledu se muži od žen liší jen málo. Swifts mají velkou hlavu, krátký zobák se širokým otvorem, krátké slabé nohy a dlouhá křídla ve tvaru půlměsíce. Barva je nenápadná, peří je obvykle černé nebo šedé, břicho je světlé. Průměrná velikost. 12–20 cm, hmotnost. 10–140 g.

Rorýsy se živí hmyzem letícím ve vzduchu. Proto se zástupci včelích rodin někdy stávají kořistí. Jediné odposlechy však včelínům významně nepoškodí. Za dobrého počasí létají rorýsy na lov. Pokud není žádný hmyz, pak ptáci změní své stanoviště.

Hlavní škůdci

Ptáci milující teplo odlétají na podzim na jih a na oplátku dorazí ptáci zvyklí žít v severních zeměpisných šířkách. Mezi opeřenými „turisty“ škodlivými škůdci jsou Bullfinches, Thrush-fieldfare, Wormstel, Klesty, Shchury.

Mezi stálými obyvateli sýkora v chladném období jí jeřáb. Ostatní obyvatelé města. Gray Crow, Jay, Dove, Grouse nemají odpor k hodování na bobulích, když nic jiného nenajdete.

Ptáci nejen škůdce, ale také pomáhají šířit semena jeřábů po celém okrese. Ptáci, jako je drozd a voskovka, jedí bobule celé, jejich žaludek není schopen strávit semena.

Při vyprazdňování ptáci rozšířili semena v oblasti, kde jsou, čímž se zvýšil počet ovocných stromů. Průchod trávicím traktem ptáka zvyšuje rychlost klíčení.

Buničina je zpracována žaludeční šťávou, semena jsou v páře, zvětšují objem a vycházejí již plně připravena ke klíčení.

Waxwing a blackbirds jedí mountain ash “kulturně”. Dorazí v hejnu, které se může skládat ze 100 hlav, sedět na větvích, aby se nezlomily.

ptáci, jedí, chokeberry

Špačci, kteří na podzim kují jeřáb, jednají zcela odlišně; vysazují se na větvích, aby se zlomili. Zvažme podrobněji některé druhy ptáků, abychom poznali nepřítele viděním.

Hýl

Pokud vás trápí myšlenky na to, kdo v zimě hodoval na vašem horském popele a za oknem se třepotají ptáci s červenými prsy, pak jsou to hejlové. Dají se snadno odlišit od ostatních pernatých zástupců.

  • Jsou docela rozšířené. Samotní ptáci jsou středně velcí, o něco větší než vrabci.
  • Hmotnost je 35 g. Tito zástupci se však vyznačují silnou postavou.
  • Toto plemeno ptáků se vyznačuje sexuálním dimorfismem. U bullfinchů vyniká hrudní část těla. U žen má růžovo-šedou barvu, u mužů je fialová.
  • Hlava bullfinch je namalovaná černě, zdá se, že pták má klobouk. Peří pod a nad ocasem je bílé. Černé a bílé pruhy jsou rovnoměrně rozloženy na křídlech, což dává ptákovi slavnostní vzhled.
READ  Co ryby jedí doma

Hýl v zimě se živí hlavně tehdy, když stádo letí ke stromu. Muži nechali ženy projít dopředu, což jim umožnilo vybrat si nejšťavnatější ovoce a poté zahájit jídlo samy.

Bullfinches absorbují pouze semena, aniž by se dotkli buničiny. Po jídle zůstávají bobule na zemi a na stromě, což vyvolává dojem, že byly kousány a pak vyplivnuty.

Brkoslav

Velikost dospělého jedince dosahuje 20 cm, většina peří je šedo-růžová. Křídla jsou černá se žlutými, bílými pruhy, na nichž jsou jasně viditelné červené tahy. Po okraji ocasu je natažený žlutý lem a na hlavě je pěkně růžový trs.

Waxwing se živí hlavně rostlinnými bobulemi, ale také jí hmyz, který chytí přímo za běhu. Hejno voskových křídel může zničit plodinu jeřábů ve vaší zahradě. Po jídle nezůstalo na stromech ani jedno celé bobule. Jako by je někdo roztrhal.

Brkoslav jí rychle. Kromě plodů jeřabiny si mohou pochutnat také na bezu černého a kalině. Nenechte se tedy překvapit, pokud jsou tyto bobule pokousány v zahradě.

Co ptáci milují jeřabiny?

Jeřábové větve visící s krásnými jasnými trsy přitahují mnoho ptáků, kteří v naší oblasti zimují. Plody dozrávají v září. Pokud chcete, aby získali více sladkosti, měli byste počkat na mráz. Pro majitele pozemků s ovocnými stromy bude užitečné zjistit, kteří ptáci v zimě jedí popela.

Drozdová pole

Na rozdíl od předchozího pojídače jeřábů je drozd polní poměrně velký:

  • délka jeho těla je asi 30 cm;
  • pták váží téměř 130 g;
  • barvě dominují šedé odstíny, břicho a spodní část ocasních peří jsou krémové barvy, prsa posetá černými a šedohnědými skvrnami.

Poláci se na rozdíl od svých příbuzných usazují v celých koloniích. Jsou aktivní, docela agresivní. Často útočí na dravce v hejnech a vyhánějí je od hnízd. Fieldfare může jíst rostlinné a živočišné jídlo. Rowan zůstává jejich oblíbenou pochoutkou. Letí v hejnu na strom a vydávají cvrlikající zvuky.

Drozdová pole

Na rozdíl od předchozího pojídače jeřábů je drozd polní poměrně velký:

  • délka jeho těla je asi 30 cm;
  • pták váží téměř 130 g;
  • barvě dominují šedé odstíny, břicho a spodní část ocasních peří jsou krémové barvy, prsa posetá černými a šedohnědými skvrnami.

Poláci se na rozdíl od svých příbuzných usazují v celých koloniích. Jsou aktivní, docela agresivní. Často útočí na dravce v hejnech a vyhánějí je od hnízd. Fieldfare může jíst rostlinné a živočišné jídlo. Rowan zůstává jejich oblíbenou pochoutkou. Letí v hejnu na strom a vydávají cvrlikající zvuky.

Hýl

Pokud vás trápí myšlenka, kdo v zimě hodoval na vašem horském popele, a za oknem se třepotají ptáci s červenými prsy, pak jsou to hejlové. Dají se snadno odlišit od ostatních pernatých zástupců.

  • Jsou docela rozšířené. Samotní ptáci jsou středně velcí, o něco větší než vrabci.
  • Hmotnost je 35 g. Tito zástupci se však vyznačují silnou postavou.
  • Toto plemeno ptáků se vyznačuje sexuálním dimorfismem. U hýl vyčnívá hrudní část těla. U žen má růžovo-šedou barvu, u mužů je fialová.
  • Hlava bullfinch je namalovaná černě, zdá se, že pták má klobouk. Peří pod a nad ocasem je bílé. Černé a bílé pruhy jsou rovnoměrně rozloženy na křídlech, což dává ptákovi slavnostní vzhled.

Hýl v zimě se živí hlavně tehdy, když stádo letí ke stromu. Muži nechali ženy, aby pokračovaly, což jim umožnilo vybrat si nejšťavnatější ovoce a poté zahájit jídlo samy.

Bullfinches absorbují pouze semena, aniž by se dotkli buničiny. Po jídle zůstávají bobule na zemi a na stromě, při pohledu na který člověk získá dojem, že byl kousán a pak vyplivl.

Hlavní škůdci

Ptáci milující teplo odlétají na podzim na jih a na oplátku dorazí ptáci zvyklí žít v severních zeměpisných šířkách. Mezi opeřenými „turisty“ škodlivými škůdci jsou Bullfinches, Thrush-fieldfare, Wormstel, Klesty, Shchury.

Mezi stálými obyvateli sýkora v chladném období jí jeřáb. Ostatní obyvatelé města. Gray Crow, Jay, Dove, Grouse nemají odpor k hodování na bobulích, když nic jiného nenajdete.

Ptáci nejen škůdce, ale také pomáhají šířit semena jeřábů po celém okrese. Ptáci, jako je drozd a voskovka, jedí bobule celé, jejich žaludek není schopen strávit semena.

Při vyprazdňování ptáci rozšířili semena v oblasti, kde jsou, čímž se zvýšil počet ovocných stromů. Průchod trávicím traktem ptáka zvyšuje rychlost klíčení.

Buničina je zpracována žaludeční šťávou, semena jsou v páře, zvětšují objem a vycházejí již plně připravena ke klíčení.

How to Grow Aronia: An easy shrub with tasty nutritious berries.

Waxwing a blackbirds jedí mountain ash “kulturně”. Dorazí v hejnu, které se může skládat ze 100 hlav, sedět na větvích, aby se nezlomily.

Špačci, kteří na podzim kují jeřáb, jednají zcela odlišně; vysazují se na větvích, aby se zlomili. Zvažme podrobněji některé druhy ptáků, abychom poznali nepřítele viděním.

Metody množení semen rostlin

Pokud jsou mezi nimi borové nebo smrkové šišky, opatrně otevřete šiškové váhy. Uvnitř je malé semeno perutýn. Vyhoďte to. semeno, vířící, poletí na zem. Semena borovice a smrku cestují vzduchem. Zkuste si vzpomenout, jaké jiné rostliny posílají své děti „létat“? (Javor, lípa, bříza, pampeliška, bodlák)

Pokud narazíte na bobule, odstraňte semena z dužiny. Cestují také, ale úplně jiným způsobem. Semena horského jasanu jsou přenášena voskovými křídly, kosy a hýly. Bobule je návnada pro ptáka, ale samotná semena nejsou ptákem trávena. Spolu s trusem ptáků bude semeno na novém místě. Které další rostliny mají ptačí lásku k jídlu? (V zimě. hloh, Kalina, arónie černá. V létě. třešeň, jahoda, malina)

Mimochodem, pomocí ptáků a veverek hledá nové bydlení a dub. Plody dubu. žaludy. rádi na zimu skladují sojky a veverky. Teprve teď si ne vždy pamatují své rezervy. například sojka skrývá až sto žaludů za sezónu, ale najde. ne více než polovinu. Zbytek žaludů vyroste na jaře na nové místo. (V lese „cestuje“ líska. lískový ořech stejným způsobem).

Rostliny mají také jeden další způsob pohybu, při kterém mu pomáhají zvířata i lidé. Narazili jste na květenství jitrocel trčící ze sněhu? Existuje legenda, že v Americe Indové nazývali tuto rostlinu „stopou bílého muže“. Proč? Ukazuje se, že semena jitrocelu jsou lepkavá, lepí se na podrážky bot. Na chodidlech semen se semena pohybovala přes Atlantický oceán, kde stoupala po stranách cest a silnic, po kterých cestovali přistěhovalci z Evropy. Mimochodem, ruský název pro banány také naznačuje tento mazaný způsob pohybu.

Tímto způsobem však necestuje pouze jitrocel. řepa a šňůra se drží na oděvech a zvířecích chlupech s malými „háčky“, drží se na chodidlech pelyňku. Děti si určitě mohou vzpomenout na rostlinu, které samy pomohly, hrát si s houževnatými míčky. to je lopuch se svým lopuchem, který tak dobře visí na bundách a košilích.

V našem podnebí nenajdeme rostliny, které k pohybu používají vodní cesty. Existují však některé rostliny, které je aktivně používají. Jeden exponát je uchováván v botanické Petrohradě: obrovské semeno. Byl nalezen v roce 1921 na břehu Severního ledového oceánu. Semena této velikosti nerostou v drsném severském podnebí, proto byl nález předán Botanickému muzeu. Zde bylo identifikováno semeno. ukázalo se, že jde o obří semeno tropické rostliny entada, „réva sloní“. Nejzajímavější vlastností těchto tvrdých semen se silným a odolným krytem je jejich velký vztlak; semena entady mohou plavat v mořské vodě a nepotopit se po celý rok. Mořské proudy přenášejí tato nepotopitelná semena do všech tropických zemí. Jedno z těchto semen se plavilo k pobřeží Severního ledového oceánu. Můžete zkusit vykreslit jeho trasu na mapě! Od břehů tropické Ameriky přes celý Atlantický oceán až po břehy severní Evropy se táhne obrovský proud, Golfský proud. Semeno očividně začalo svou cestu někde na pobřeží Antil, skončilo v Mexickém zálivu, kde ho zachytil Golfský proud a přenesl kolem poloostrova Florida na sever a poté přes Atlantský oceán. Při plavbě mezi Islandem a Norskem k evropským břehům semeno spadlo do studeného Barentsova moře. Tehdy ho za špatného počasí hodili na písek. Kokosové ořechy vědí, jak cestovat stejným způsobem.

Stále máte semena, na která jste se podívali. Pokud máte příležitost. zkuste je zasadit! Nejlepší je zakrýt hrnec igelitovým sáčkem a vytvořit tak malý „skleník“. Můžete podepsat květináče a provádět skutečnou vědeckou práci. sledujte, která semena vypučí jako první, která semenáčky budou více.

Vyzývám vás, abyste se v komentářích podělili o své postřehy a dodatky o tom, jak se semínka pohybují! Opravdu zvědavý! A samozřejmě čekám na fotku

Studium ovoce a semen na hodinách botaniky podle standardních školních osnov připadá na únor. březen. I když jste od léta připravili ukázky a letáky a zásobili jste se ilustracemi těch objektů, které je obtížné uchovat, je velmi žádoucí ukázat studentům skutečné živé plody. Ale kde je v březnu najít? Jednou z možných možností studia semen v zimě a brzy na jaře je exkurze do přírody, v jejímž důsledku stojí za to uspořádat v další lekci seminář. Na exkurzi potřebuje každý student tašky nebo krabice na sbírání materiálu a poznámkový blok. Kromě obvyklého pera musí existovat jednoduchá tužka. většina pasty zmrzne za studena nebo neleží na mokrém papíru; pera navíc rychle odmítají pracovat, když je notebook ve svislé poloze. Rukavice jsou vyžadovány i při pozitivních teplotách. budou potřebné po shromáždění semen ve sněhu. Doporučuje se také mít zvětšovací sklo se sedminásobným zvětšením (jedno lze použít pro dvě), dalekohled (1 na skupinu), pinzetu, nůžky nebo zahradnické nůžky. A ještě jedna nepostradatelná podmínka pro úspěšnou zimní exkurzi: měla by být naplánována tak, aby nestála na jednom místě, ale aby se neustále pohybovala. To je důležité i za relativně teplého počasí. Výlet můžete zahájit přímo na školním dvoře.

Na kterých stromech a keřích se plody konzervovaly až do konce zimy? S největší pravděpodobností najdete plody javoru norského (Acer platanoides) a popelovník (A.negundo), popel (Fraxinus excelsior), březová bříza (Betula verrucosa), lípa srdcová (Tilia cordata) a evropský (T.europaea(Skalník melanocarpa), dřišťál (Berberis vulgaris), váček (rod Physocarpus), spirea (rod Spiraea), šeřík (rod Šeřík), šípky (rod Rosa). Proč jsou všechny plody zachovány na šeříku a na javoru je mnoho prázdných stonků? Plody javoru, lípy, břízy a mnoha dalších stromů jsou přizpůsobeny k šíření větrem. Mají pterygoidní výrůstek, který zvětšuje jejich plochu, takže jakmile stonek vyschne a stane se křehkým, unáší je vítr. Proč je tedy na popelu a hlohu zachováno jen málo ovoce? Koneckonců, stejně jako šeříky, nemají žádné výrůstky. Šťavnaté, výživné plody jasanu (Sorbus aucuparia) sežerou ptáci. kosi, brkoslavi, hejlové. Sledujte, jak se různí ptáci v zimě živí ovocem (tuto otázku lze položit jako předběžnou domácí úlohu). Drozd spolkne bobule celé (i zmrzlé). Buničina je trávena a semena spolu s exkrementy půjdou na místo, kde drozd po obědě odpočine. Budou se tak nejen vzdalovat od mateřské rostliny, ale také podstoupí „předsevní přípravu“ (skořápka bude zpracována enzymy trávicího traktu ptáka) a poprvé přijmou určitý přísun živin v podobě ptačí trus. Hýlové však naopak kousnou bobule silným zobákem, vyplivnou dužinu a jedí semena. Je možné říci, že hýl přispívá k šíření popela? Pouze v případě, že pták upustí napůl snědené bobule. Je pravda, že zpravidla končí pod mateřskou rostlinou, kde mohla padnout bez hejna. Pozorujte, jakými jinými semeny rostlin se hýl živí. Je možné říci, že hýl nešíří semena rostlin, ale pouze je žere?? Kromě jasanu horského se býci živí například jasany. Pták odtrhne perutýn a vyjme semeno. Ale ne všechny plody mohou být drženy v zobáku. mnoho z nich vyklouzne a unáší je vítr. Pokud by to nebylo pro býka, možná by tyto plody poklesly až do jara, protože když se listy rozvinou, rozsah jejich přenosu větrem se výrazně sníží.

READ  Co je nejtěžší létající pták

Najděte mladé rostliny v trhlinách budov, které vyrostly ze semen, které tam vrhal vítr. Jaké druhy dokázaly přežít v trhlinách kamenných zdí? (Na jarní exkurzi bude možné porovnat výsledný seznam s tím, který se ukáže, když se vezme v úvahu samovýsev stromů ve zcela odlišných podmínkách, například v blízkosti plotu, kde vítr pohání semena Hromadí se tam odpadky a tvoří silnou živnou vrstvu a v zimě se hromadí hodně sněhu.) Existující stromy, které jsou spokojené s minimem jídla a vody, jsou hlavně bradavice a nadýchané břízy (Betula pubescens), jasan, javor javolný. Mohou také narazit na jiné druhy, ale počet jejich sazenic bude mnohem menší a stav je horší. Model toho, jaký proces zde pozorujeme? Usazování sterilního kamenitého substrátu pionýrskými rostlinami a následné biologické zvětrávání s tvorbou půdy. Vezměte prosím na vědomí, že pokud semena stromů vyklíčí v holé trhlině, rychle uhynou. Aby rostlina žila alespoň několik let, musí být v trhlině již půda. tvoří ji lišejníky a mechy, které se zde usadily dříve. Také akumulují vzdušnou vlhkost. Kořeny sazenic stromů ještě více ničí kámen, rozšiřují trhliny, do nichž vstupuje voda a prach, úlomky odumřelých rostlin. Na střechách, kde listí odfouknuté větrem nebylo mnoho let odstraněno, se může vytvořit tolik úrodné půdy, že se na ní může usadit smrk (Picea abies). Na rozdíl od borovice má povrchový kořenový systém a navzdory skutečnosti, že smrk je náročnější na vlhkost, jeho sazenice se v podmínkách „umělých hornin“ vyvíjejí úspěšněji.

Sbíráme vzorky: plody lipy, javoru, jasanu. jako příklad adaptace na šíření pomocí větru; jeřáb nebo skalník. jako jeden z charakteristických druhů plodů čeledi Rosaceae. jablko (dříve se tomu říkalo falešné ovoce); peckovice dřišťálu nebo kaliny (Viburnum opulus); bobule sněženky (Symphoricarpus sp.); krabice šeříku. Nyní, pokud je to možné, pojďme do lesa nebo parku. Zde budeme moci vidět rostliny, které nejsou v pouličních výsadbách nebo které špatně přinášejí ovoce v městských podmínkách. Nejprve se jedná o gymnospermy: smrk, borovice (Pinus sylvestris), jedle (Abies sibirica), jalovec (Juniperus communis), které netolerují atmosféru města. Upozorňujeme vás na skutečnost, že morfologicky se šiška nepovažuje za ovoce. jedná se o výhonek, na jehož „listech“ jsou semena otevřeně („holá“), odtud název „gymnosperms“. Možná budete potřebovat dalekohled, abyste si prostudovali umístění šišek na borovicích a smrcích. Nalezení a prozkoumání šišky a semen.

Proč jsou kužely umístěny hlavně na horních větvích? Tato část koruny je lépe osvětlena a produkuje více živin, které jsou nezbytné pro vývoj semen. Kromě toho u rostliny opylované větrem, jejíž semena nese vítr, je důležité, aby se plodící výhonky nacházely v nejvíce otevřeném prostoru. a v lese je to vrchol koruny. Upozorňujeme, že semena smrku a borovice jsou malá a mají tenká, lehká křídla. Porovnejte tato semena s javorovým perutýnem. Jaký je důvod pro rozdíl ve velikosti? Javor je listnatá rostlina, obyvatel listnatých listnatých lesů. Perutýnky jsou neseny větrem mezi holými větvemi, které splňují minimální odpor. Smrk a borovice jsou vždyzelené rostliny s hustou a hustou korunou kdykoli během roku. Aby semeno mohlo proniknout, musí být malé a křídlo se musí snadno odlomit, jinak se semeno zasekne na větvi. Ve skutečnosti i za těchto podmínek lze na větvích, v jehlicích najít mnoho semen, ale pravděpodobnost jejich pádu na zem je stále větší než u velkých.

Upozorňujeme na skutečnost, že bříza, listnatý strom, ale častý obyvatel smíšených lesů se smrkem, má malá semena. Pozorujeme, jak semena smrku, borovice a břízy unáší vítr, jak klouzají po kůře a padají do otvorů kolejí. Sbíráme šišky a semena. Věnujeme pozornost šiškám, jejichž semena sežrala různá zvířata: holá tyč s malým střapcem prázdných šupin na koruně je dílem veverky. Rozcuchaný kužel uvězněný ve vidličce na stromě. krmil se datel.

Je možné říci, že semena snědla, kromě větru, šíří i zvířata? Přímo při jídle. nepravděpodobné. Semena jsou pečlivě vybírána a zůstávají pouze prázdná a málo rozvinutá, pravděpodobně nevyklíčí. Ale veverky často skladují jídlo pro budoucí použití, zakopávají je do výklenků mezi kořeny a schovávají je pod mrtvým dřevem. V takové „spíži“ mohou semena, z nějakého důvodu nejedená v zimě, vyklíčit. Věnujte pozornost vánočním stromům, které rostou přímo pod kořeny bříz. Jak se sem sem dostalo? Pohřbil veverku nebo ji přinesl vítr? Což je pravděpodobnější? Semena smrku jsou častěji nesena větrem. Ale tady je jalovec. roste také v prohlubni mezi kořeny velkého stromu. A tady je další! Jalovcové kužely jsou kulaté a poměrně těžké a je nepravděpodobné, že by je unášel vítr. Šíření zvířaty je pravděpodobnější zde.

Nejvýraznějším příkladem mezi domácími rostlinami, které se nijak nepřizpůsobují přenosu semen větrem, je borovice cedrová (Pinus sibirica), kterému se často (botanicky, nesprávně) říká cedr. S dostatečně velkým křidélkem, které by klouzalo proudem vzduchu, by piniové oříšky jednoduše nepronikly hustým, hustým baldachýnem. Semena cedrové borovice jsou distribuována chováním zvířat. chipmunks, veverky, sojky, louskáčky. Ne všechny takové spižírny budou žádané a ty ořechy, které vydrží až do jara, bezpečně vypučí. Cedrová borovice se této metodě „setí“ semen natolik přizpůsobila, že sazenice, které rostly jeden po druhém, rostou a vyvíjejí se horší než ty „v těsné blízkosti, ale neurazily se“! Soutěž v průběhu času vybere 5-6 mladých rostlin z 20. 30 sazenic, které mohou růst spolu s kmeny a vytvořit jeden mocný vícevrstvý strom, který se nebojí větrů ani sněhových bouří.

Při procházce zimním lesem si na pozadí šedé mřížky větví najednou všimneme jasně červených shluků popela nebo kaliny nebo šípků. Jaký je význam světlé barvy plodů těchto rostlin? Jeřábová semena, jak si pamatujeme, se šíří hlavně ptáky. Jasná barva přitahuje ptáky. delikatesu vidí z dálky. Kalinu šíří také ptáci. Když se přiblížíme, vidíme důkaz. celé bobule spadlé nedbalými kosy a prázdné mušle. zbytky oběda hýl.

Kteří ptáci šíří semena jeřábů

Jeřábové větve visící s krásnými jasnými trsy přitahují mnoho ptáků, kteří v naší oblasti zimují. Plody dozrávají v září. Pokud chcete, aby získali více sladkosti, měli byste počkat na mráz. Pro majitele pozemků s ovocnými stromy bude užitečné zjistit, kteří ptáci v zimě jedí popela.

Brkoslav

Velikost dospělého jedince dosahuje 20 cm, většina peří je šedo-růžová. Křídla jsou černá se žlutými, bílými pruhy, na nichž jsou jasně viditelné červené tahy. Po okraji ocasu je natažený žlutý lem a na hlavě je pěkně růžový trs.

Waxwing se živí hlavně rostlinnými bobulemi, ale také jí hmyz, který chytí přímo za běhu. Hejno voskových křídel může zničit plodinu jeřábů ve vaší zahradě. Po jídle nezůstalo na stromech ani jedno celé bobule. Jako by je někdo roztrhal.

Brkoslav jí rychle. Kromě plodů jeřabiny si mohou pochutnat také na bezu černého a kalině. Nenechte se tedy překvapit, pokud jsou tyto bobule pokousány v zahradě.

Crossbill

Zkřížené kosti také patří do řádu pěvců. Jsou to kočovní ptáci. Délka těla dosahuje 20 cm. Konstituce je zmenšena, ocas je na špičce rozvětvený. Hlava je velká a má křížový zobák, na koncích zakřivený. Vyznačují se sexuálním dimorfismem. Peří na prsou je u žen zelenošedé a u mužů karmínově červené. Na křídlech a ocasu převládají šedé tóny. Crossbills líhnou kuřata v zimě, blíže k vánočním svátkům. Hnízda vytvářejí v koruně vysokých jehličnanů.

Hlavní stravou křížovky jsou smrková semena. Charakteristickým rysem těchto ptáků je lenost. Nejsou ve spěchu, aby si komplikovali život těžbou těžko dostupných semen. Po výběru toho nejchutnějšího z vrcholu ovoce pták letí k druhému. Docela často křížovky napadají horský popel a zanechávají po sobě žvýkané bobule.

Pokud nevíte, kdo v zimě sní váš popel, může to být schur. Pták přijíždí ze severních zemí do našich zimoviště. Často se objevují na konci listopadu. Usazují se hlavně v blízkosti vodních ploch, v jehličnatých lesích. Usazují se poblíž vodních ploch, protože rádi plavou, a to i přes silné mrazy. Patří do rodiny pěnkav.

Velikost těla ptáka je asi 22 cm, zobák je silný, zkrácený. Hmotnost ptáka se pohybuje od 50 do 65 g. V barvě nejsou prakticky žádné černé barvy, místo toho převažují tmavě šedé a červené tóny. Barva peří poněkud připomíná hýl a křížek.

Schur není ničitelem pouze plodů jeřabiny, pomáhá jim šířit se na dlouhé i krátké vzdálenosti. Ptáci se cítí v koruně vysokého stromu v pohodě. Pokud nemůžete určit, kteří ptáci přiletěli k vašemu stromu, štika se také vyznačuje charakteristickou píšťalkou.

Kdo jí jeřáb: druhy ptáků

Jeřábové větve visící s krásnými jasnými trsy přitahují mnoho ptáků, kteří v naší oblasti zimují. Plody dozrávají v září. Pokud chcete, aby získali více sladkosti, měli byste počkat na mráz. Pro majitele pozemků s ovocnými stromy bude užitečné zjistit, kteří ptáci v zimě jedí popela.

READ  Který pták má nejdelší zobák

Hlavní škůdci

Ptáci milující teplo odlétají na podzim na jih a na oplátku dorazí ptáci zvyklí žít v severních zeměpisných šířkách. Mezi opeřenými „turisty“ škodlivými škůdci jsou Bullfinches, Thrush-fieldfare, Wormstel, Klesty, Shchury.

Mezi stálými obyvateli sýkora v chladném období jí jeřáb. Ostatní obyvatelé města. Gray Crow, Jay, Dove, Grouse nemají odpor k hodování na bobulích, když nic jiného nenajdete.

Ptáci nejen škůdce, ale také pomáhají šířit semena jeřábů po celém okrese. Ptáci, jako je drozd a voskovka, jedí bobule celé, jejich žaludek není schopen strávit semena.

Při vyprazdňování ptáci rozšířili semena v oblasti, kde jsou, čímž se zvýšil počet ovocných stromů. Průchod trávicím traktem ptáka zvyšuje rychlost klíčení.

Buničina je zpracována žaludeční šťávou, semena jsou v páře, zvětšují objem a vycházejí již plně připravena ke klíčení.

Waxwing a blackbirds jedí mountain ash “kulturně”. Dorazí v hejnu, které se může skládat ze 100 hlav, sedět na větvích, aby se nezlomily.

Špačci, kteří na podzim kují jeřáb, jednají zcela odlišně; vysazují se na větvích, aby se zlomili. Zvažme podrobněji některé druhy ptáků, abychom poznali nepřítele viděním.

Brkoslav

Velikost dospělého jedince dosahuje 20 cm, většina peří je šedo-růžová. Křídla jsou černá se žlutými, bílými pruhy, na nichž jsou jasně viditelné červené tahy. Po okraji ocasu je natažený žlutý lem a na hlavě je pěkně růžový trs.

Waxwing se živí hlavně rostlinnými bobulemi, ale také jí hmyz, který chytí přímo za běhu. Hejno voskových křídel může zničit plodinu jeřábů ve vaší zahradě. Po jídle nezůstalo na stromech ani jedno celé bobule. Jako by je někdo roztrhal. Brkoslav jí rychle. Kromě plodů jeřabiny si mohou pochutnat také na bezu černého a kalině. Nenechte se tedy překvapit, pokud jsou tyto bobule pokousány v zahradě.

Hýl

Pokud vás trápí myšlenky na to, kdo v zimě hodoval na vašem horském popele a za oknem se třepotají ptáci s červenými prsy, pak jsou to hejlové. Dají se snadno odlišit od ostatních pernatých zástupců.

  • Jsou docela rozšířené. Samotní ptáci jsou středně velcí, o něco větší než vrabci.
  • Hmotnost je 35 g. Tito zástupci se však vyznačují silnou postavou.
  • Toto plemeno ptáků se vyznačuje sexuálním dimorfismem. U bullfinchů vyniká hrudní část těla. U žen má růžovo-šedou barvu, u mužů je fialová.
  • Hlava bullfinch je namalovaná černě, zdá se, že pták má klobouk. Peří pod a nad ocasem je bílé. Černé a bílé pruhy jsou rovnoměrně rozloženy na křídlech, což dává ptákovi slavnostní vzhled.

Hýl v zimě se živí hlavně tehdy, když stádo letí ke stromu. Muži nechali ženy projít dopředu, což jim umožnilo vybrat si nejšťavnatější ovoce a poté zahájit jídlo samy.

Bullfinches absorbují pouze semena, aniž by se dotkli buničiny. Po jídle zůstávají bobule na zemi a na stromě, při pohledu na který člověk získá dojem, že byl kousán a pak vyplivl.

Drozdová pole

Na rozdíl od předchozího pojídače jeřábů je drozd polní poměrně velký:

  • délka jeho těla je asi 30 cm;
  • pták váží téměř 130 g;
  • barvě dominují šedé odstíny, břicho a spodní část ocasních peří jsou krémové barvy, prsa posetá černými a šedohnědými skvrnami.

Poláci se na rozdíl od svých příbuzných usazují v celých koloniích. Jsou aktivní, docela agresivní. Často útočí na dravce v hejnech a vyhánějí je od hnízd. Fieldfare může jíst rostlinné a živočišné jídlo. Rowan zůstává jejich oblíbenou pochoutkou. Letí v hejnu na strom a vydávají cvrlikající zvuky.

Mnoho lidí chce při pohledu na prázdné větve vědět, kteří ptáci jedí v zimě horský popel. Je vzácné vidět ptáka, který by v zimě nejedl koláče. S nástupem chladného počasí k nám ze severu létají kočovní ptáci, kteří sežerou veškerou vegetaci zbývající na stromech. V zimě ani vrány nepohrdnou jeřábovými stromy, takže vás nepřekvapí, když se na váš strom přichytí hejno šedých ptáků.

Lignifikovaný

Pro šíření arónie černé jsou vyříznuty lignifikované výhonky o velikosti 15–20 cm, horní část větve se nepoužívá, odřezky se stříhají ze střední části, takže každý z nich má 6 pupenů. Dolní řez je rovný, přímo pod okem.

Lignifikované odrůdy arónie jsou zasazeny do úrodné půdy na dobře osvětleném místě. Pouze 2 pupeny zůstaly nad povrchem půdy. Zakoření se za 3. 4 týdny, na jaře rychle začnou růst. Na zimu je dobrý ostružinový mulč.

Pokud rána přišla brzy, měly by se aroniové odřezky připravené k rozmnožování uchovat až do jara. Jsou tříděny a seskupeny. Spodní okraj je umístěn v mokrém písku nebo látce, poté je zabalen do vaku, aby výhonky nevyschly. Každý týden se kontroluje stav arónie řízků, případně zvlhčených.

Tímto způsobem se ukládají černé kotlety pro další šíření v chladné místnosti. Sklep, prosklená lodžie, spodní police chladničky nebo veranda budou stačit. Na jaře je výsadbový materiál co nejdříve vyňat a zasazen do plastových kelímků. Rostliny jsou uchovávány v chladné místnosti, v případě potřeby napojeny. Jsou vysazeny na trvalém místě, jakmile se půda zahřeje.

Reprodukce černého horského popela semeny

Pokud existuje touha, můžete černou chokeberry šířit semeny. K tomu jsou vybrány zralé bobule, které jsou ponechány při pokojové teplotě, aby začal proces fermentace. Poté se promyjí sítem, buničina se oddělí a promyje. Právě tato metoda připravuje semena ostružin na klíčení.

Aby se sazenice objevily společně, jsou semena smíchána s mokrým pískem a odstraněna na chladném místě po dobu 3 měsíců. Může to být spodní police chladničky. Někteří zahradníci doporučují kopat nádobu se semeny ve sněhu. A na jaře chovat.

Chokeberry

ptáci, jedí, chokeberry

V druhé polovině dubna připravte záhon o hloubce 5–8 cm, semena rovnoměrně rozložte a přikryjte půdou. Nahoře s humusem. Propagace arónie semeny bude trvat déle než měsíc. Příští podzim budou mladé keře přesazeny na trvalé místo.

Sazenice rostou pomalu, když se objeví první pár listů, jsou ztenčené. Zůstanou pouze silné a zdravé rostliny, zbytek se vyřadí. Vzdálenost mezi výhonky je až 5 cm. Výsadby se podruhé ztenčují, když se objeví druhý pár listů, interval mezi nimi se zvýší na 7-8 cm. Na jaře se provádí třetí ztenčení, v mezi sazenicemi zůstane alespoň 10 cm.

Po celou sezónu je o sazenice arónie plně postaráno. Půda se doporučuje neustále udržovat vlhkou, pravidelně kypřenou. Plodiny se během vegetačního období několikrát krmí. Použijte kejdu nebo jinou tekutou organickou hmotu.

Jak se arónie množí

Nejlepší čas k šíření arónie je podzim. Existuje však mnoho způsobů, jak na jaře zasadit keř. V různých regionech se časování bude lišit, musíte se podívat na počasí a kalendář zahradních prací.

Na podzim je výsadba arónie plánována na září. říjen. Následná péče o keř je nekomplikovaná. Jarní chov musí být ukončen do konce dubna.

Blackberry lze šířit následujícími způsoby:

  • výstřižky;
  • metodou výběru;
  • dělení keře;
  • kořenové výhonky;
  • semena;
  • očkování.

Z nich nejúčinnější, které dávají téměř 100% výsledek, jsou první 4 metody chovu. Pouze zkušený zahradník může očkovat doma a rozmnožování semen je dlouhý a neúčinný proces.

Reprodukci ostružiny ostružiny lze provádět na jaře a na podzim. Pokud použijete zelené výhonky, pak je práce plánována na konec května. začátek června. Celoroční mladé ostružinové keře se pěstují ve skleníku, kde zimují. Transplantace je provedena na trvalé místo za rok.

Černý aronia může být množen zralými řízky na podzim. Používejte jednoroční výhonky, které se lépe zakořenily. Ostružinu okamžitě zasadí na trvalé místo.

Rozdělení arónie je vhodné pro staré rostliny, které je třeba přesadit. Chov je nejlépe plánovat na jaře. Další péče o chokeberry se omezuje na hojné zalévání a kypření půdy.

Je lepší naplánovat šíření arónie metodou odklonu na jaře. Vyberte si jednoleté nebo dvouleté výhonky. Na podzim letošního nebo příštího léta jsou mladé ostružinové keře přesazeny na trvalé místo. Míra přežití řízků s touto metodou reprodukce je 75-80%.

Arónie se může rozmnožovat kořenovými výhonky nebo potomky po celou sezónu, ale je lepší dokončit práci před začátkem léta. Na podzim se keře přizpůsobily novému místu.

Šíření osiva černého chokeberry je dlouhý proces, výsadbový materiál je třeba rozvrstvit. Jeho klíčivost je nízká. Keř se vyvíjí dlouho.

Léčivý keř lze množit roubováním, které se provádí brzy na jaře. Chcete-li získat pozitivní výsledek, musíte vytvořit potřebné podmínky pro ostružinu. Míra přežití očkování je průměrná.

Jak šířit chokeberry odřezky

Chokeberry se snadno množí řízky. Metoda je jednoduchá, nevyžaduje speciální znalosti a dovednosti. Mezi zahradníky jsou obzvláště populární podzimní řízky z černých kotlet, které vždy dávají pozitivní výsledek, aniž by bylo nutné vyvinout zvláštní úsilí při reprodukci. I když čas na výsadbu zmeškáte, můžete si setinový materiál uložit až do jara.

Growing Aronia Berries

Reprodukce arónie dělením keře

Pro šíření dospělých keřů arónie je lze rozdělit na části. Rozměry kořenů každého řezu musí odpovídat výsadbové jámě. Ujistěte se, že máte mladé výhonky, alespoň tři na jedné rostlině. Všechny sekce jsou zpracovány drceným uhlím.

Dno otvorů je vypuštěno, půda pro výsadbu je smíchána s humusem a superfosfátem. Vzdálenost mezi sazenicemi je až 2 m. Následná péče o mladé ostružinové keře se neliší od obvyklé. Zalévejte je podle potřeby, na rostlinu se spotřebuje až 10 litrů vody. Ihned po výsadbě se výhonky zkrátí o třetinu. Na zimu je arónie mulčována silnou vrstvou humusu, rašeliny nebo slámy.

K účinnému šíření arónie černé musí být rostlina okamžitě zasazena na zvolené místo. Když mají být sazenice přepravovány, mohou zemřít.

Keře arónie jsou přepravovány ve vlhkém hadříku. Poté je kořenový systém vyšetřen na poškození a suchá místa. Před výsadbou je lepší nasýtit sazenice ostružiny vlhkostí. Za tímto účelem se umístí do vody po dobu tří dnů, aby byly kořeny zcela zakryty. Po takovém postupu by i krátké kořeny měly být elastické. Bezprostředně před výsadbou je připraven hliněný drkot. Je dobře namazaný kořeny ostružin, aby se zabránilo tvorbě hniloby.

Reprodukce arónie

I začátečník v zahradnictví může šířit chokeberry. Keř je nenáročný, jako léčivá rostlina se pěstuje téměř všude.